Ingezonden persbericht


Vlinders in je buik

Expositie over erotiek en voortplanting bij mens, dier en plant

Hoe maken libellen of egels elkaar het hof? Wel eens een verliefde kikker gezien? Van de bloemetjes en de bijtjes denken we alles te weten maar de tentoonstelling Vlinders in je buik laat het allemaal eens echt zien! De verschijningsvormen van seksualiteit bij planten en dieren gaat ons voorstellingsvermogen bijna te boven. Op gevarieerde en ingenieuze wijze maken planten en dieren elkaar het hof. Hierin is de mens zeker niet uniek. De tentoonstelling Vlinders in je buik gaat over erotiek en voortplanting bij mens, dier en plant. Op een vrolijke manier wordt alles rondom seksualiteit bespreekbaar en inzichtelijk gemaakt. Een leerzame en interactieve tentoonstelling voor iedereen van 6 tot 80 jaar. Vlinders in je buik is in het Natuurmuseum Nijmegen te zien van 17 oktober 2004 tot en met 29 mei 2005.

Bezoekers beleven de tentoonstelling als een soort peepshow. Vanuit een centrale gang kunnen ze via luikjes een aantal ruimtes bekijken en ook betreden. Bij de eerste ruimte kom je in een bos met bomen en planten. Hoe planten zij zich voort? Waarom ruiken bloemen? En hoe verspreiden zaden van planten? Op een interactieve manier krijg je hierop antwoord.

In een laboratoriumruimte ontdek je dat mensen, dieren en planten zich ook kunnen voortplanten zonder seks. Manieren als stekken, klonen en zelfbevruchting worden door twee laboranten uitgelegd. Werp ook eens een blik in de met ultraviolet verlichte wereld van bijen. Ga naar binnen en bekijk met bijenogen naar een bloem. Of neem een kijkje in een kinderboerderij en zie hoe allerlei dieren zoals konijnen, vogels, vissen en kikkers maar ook mieren en wormen elkaar het hof maken en zich voortplanten.

Natuurlijk is er ook aandacht voor seksualiteit en voortplanting bij de mens. Je kunt een bezoekje brengen aan de rode kamer van een prostituee. In de informatieruimte wordt door middel van luikjes en draaischijven informatie gegeven over onderwerpen als IVF en puberteit. Neem ook een kijkje in de roze en zachte plucheruimte van de baarmoeder. Hoe was het daarbinnen eigenlijk? Met snoezelmuziek, zachte kussens en het bonzen van het moederhart kun je het opnieuw beleven. Je kunt naar binnen via een kruipgang of een nauwe spleet: de navelstreng of de keizersnede. In de recordkamer kijk je je ogen uit. Wie krijgt de meeste jongen? Wie heeft het grootste kind? En wie kan het langst paren? Voor kinderen is een speurtocht ontwikkeld.

Het Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt ¤ 2, - voor volwassenen en ¤ 1,50 voor kinderen en 65+. Museumkaart gratis. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmuseum.nl.

----------
Geachte redactie, Wilt u zo vriendelijk zijn om dit persbericht in uw blad op te nemen? Voor meer informatie kunt u met mij contact opnemen, telefoon 024-3297070 of via pr@natuurmuseum.nl. De foto gemaakt door Peter Eekelder is met naamsvermelding rechtenvrij te gebruiken. Vriendelijke groeten,

Yvonne Bloemena
PR-medewerker

_________________________

Natuurmuseum Nijmegen
Gerard Noodtstraat 121
6511 ST Nijmegen
tel. 024 - 3297070
fax 024 - 3297079
pr@natuurmuseum.nl
Surf ook eens naar www.natuurmuseum.nl!