Gemeente Gouda


04.233 verlenging samenscholingsverbod Korte Akkeren

datum: 13 oktober 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182 - 588393

verlenging samenscholingsverbod Korte Akkeren

De burgemeester heeft besloten het samenscholingsverbod Korte Akkeren met ingang van
17 oktober (0.00 uur) met drie maanden te verlengen. Het samenscholingsverbod maakt onderdeel uit van een brede aanpak van de overlast door groepen jongeren. Deze brede aanpak is inmiddels met de samenwerkende organisaties geëvalueerd. De evaluatie is tevens besproken met de klankbordgroep. De klankbordgroep is opgericht na de bewonersavond op 1 juni en bestaat op dit moment uit 10 bewoners. Over de verdere uitkomst van de evaluatie worden de bewoners in de komende tijd uitgebreid geïnformeerd door middel van een nieuwsbrief.

Naar aanleiding van de overlastsituatie in de wijk is voor de zomer een plan van aanpak opgesteld voor de korte en de lange termijn. Een onderdeel van het plan van aanpak was het instellen van een samenscholingsverbod met als doel: het verminderen van de structurele overlast door groepen, met name de groepen op de Jacob van Lennepkade en rondom de Jan Ligthart. Door middel van het samenscholingsverbod is inmiddels bereikt dat overlast door grotere groepen in het aangewezen gebied is verminderd. Probleem hierbij is echter dat deelnemers van deze groepen zich over meer plekken in en buiten het aangewezen gebied verspreiden, in kleine groepen weer samenkomen en vervolgens weer overlast veroorzaken. De ervaren overlast in en nabij het aangewezen gebied is hierdoor vooralsnog dan ook onvoldoende verminderd.

De openbare orde blijft als gevolg van het voorgaande ter plaatse nog steeds ernstig en langdurig verstoord. Het samenscholingsverbod in het aangewezen gebied in de wijk Korte Akkeren is dan ook nog steeds noodzakelijk om de overlast van groepen te beperken. De burgemeester heeft daarom besloten met ingang van 17 oktober (0.00 uur) het samenscholingsverbod met drie maanden te verlengen. Indien de situatie daartoe reden geeft zal dit besluit tussentijds worden gewijzigd dan wel aangevuld.

striktere controlemaatregelen

In de drie maanden verlenging van het samenscholingsverbod zal door striktere controlemaatregelen van de politie de overlast door deze kleinere groepen verder worden beperkt. Hierbij zal in voorkomende gevallen niet langer worden gevorderd, maar direct worden opgetreden. Onder vorderen wordt daarbij verstaan het geven van een bevel door een politieambtenaar om zich te verwijderen.

Het samenscholingsverbod geldt voor de volgende straten en het gehele tussenliggende gebied: Reigerstraat, Lazaruskade, Wachtelstraat, Turfsingel, Kerkhoflaan, Vorstmanstraat, Roemer Visscherstraat, Da Costakade, van der Palmstraat, Jacob van Lennepkade (heen), Kon. Wilhelminaweg, Jacob van Lennepkade (terug), Gerard Leeustraat en de Walvisstraat.

Het blijft in dit gebied verboden met vier of meer personen aanwezig te zijn, indien redelijkerwijs kan worden aangenomen, dat deze groep een bedreiging van de openbare orde met zich meebrengt of zal brengen. Degene die zich bevindt in een groep, is verplicht op een bevel van een ambtenaar van politie direct zijn weg te vervolgen of zich in de door hem aangegeven richting te verwijderen. Negeren van het bevel heeft strafrechtelijke gevolgen, zoals vastgelegd in artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht.


--- einde bericht ---