Gemeente Leiden

Let op! Dit persbericht bestaat uit twee pagina's.

MiniMuseum Oranjegracht organiseert gratis lezing en vertoning films

De lezing 'Leven en werken in Pancras-Oost door de eeuwen heen' door historicus Cor Smit en de vertoning van twee historische films vindt plaats op zondag 17 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in het MiniMuseum. De toegang is gratis. Het MiniMuseum is gevestigd in 't Huis op de Waard, ingang Minnestraat 5 (tussen Kaarsenmakersstraat en Oranjegracht). Het museum is een bewonersinitiatief in het kader van het project Onze Buurt Aan Zet.

De lezing van Cor Smit geeft een beeld van een aantal specifieke aspecten van de buurt Pancras - Oost. Onder meer wordt ingegaan op de hoge concentratie industrieën in de buurt. Dit gegeven heeft zijn sporen achtergelaten in de manier van leven in de wijk. De films komen uit LAVA (Leids Audiovisueel Archief) en gaan respectievelijk over het centrum van Leiden in de tweede wereldoorlog en de Oranjegracht/Waardgracht in de jaren '70. De lezing en de films zijn voor iedereen toegankelijk die geïnteresseerd is in de historie van deze wijk.

MiniMuseum
Wie vandaag de dag in de Oostelijke binnenstad rondwandelt, ziet op het eerste gezicht weinig terug van de historie van deze buurt. De renovatie in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw heeft het aangezicht van de wijk grondig veranderd. Het MiniMuseum in 't Huis op de Waard probeert die tijd weer een gezicht te geven. In het museum is een uitgebreide collectie foto's uit het Leidse gemeentearchief te zien die een goed beeld geeft van de buurt voor de renovatie. Ook zijn in het museum enkele voorwerpen te zien uit de geschiedenis van 't Huis op de Waard, onder meer uit de tijd dat het gevestigd was op de Herengracht. Het museum is niet alleen interessant voor toeristen, maar ook voor bewoners die in het MiniMuseum meer over de geschiedenis van hun buurt van voor de renovatie in de jaren ' 70 en ' 80 kunnen ontdekken. Voor de oudere bewoners van 't Huis op de Waard, voor wijkbewoners en voor iedereen die herinneringen heeft aan de tijd van voor de renovatie wil het museum een ontmoetingsplek zijn om herinneringen op te halen en vast te leggen. In het museum ligt een schrift waar bezoekers hun herinneringen kunnen (laten) vastleggen.

Zie pagina 2 voor vervolg persbericht.

Vervolg persbericht.

Het MiniMuseum is op zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Scholen kunnen een afspraak maken voor een bezoek aan het MiniMuseum met Jeanette Luiten van Buurtopbouwwerk, tel. (071) 513 22 36. Een folder van het museum is op aanvraag verkrijgbaar.

Onze Buurt Aan Zet

Het kabinet heeft geld uitgetrokken om de veiligheid en leefbaarheid in aandachtswijken van grote steden te verbeteren. Voor Leiden zijn de wijken Slaaghwijk en Binnenstad-Noord aangewezen. In het project Onze Buurt Aan Zet staan bewoners centraal. Zij hebben voorstellen ingediend om de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk te verhogen. Samen met de gemeente worden deze voorstellen omgezet in zichtbare activiteiten, zoals dit MiniMuseum.

Nadere informatie:
Anoesjka Hilbrands, afdeling Communicatie dienst Milieu en Beheer, tel. (071) 516 77 79.

---- --