BMG NEDERLAND

Xander de Buisonje live en akoestisch op cd en dvd

Op maandag 18 oktober 2004 verschijnt Xander de Buisonjé Live en Akoestisch op CD en DVD. Het is een live-registratie van het exclusieve concert dat Xander eerder dit jaar gaf in t Spant in Bussum, waar hij voor een select publiek al zijn bekende liedjes ten gehore bracht, waaronder Helden, Hou Me Vast en Afscheid. Hij wordt daarbij begeleid door een volledige liveband, aangevuld met strijkers en blazers, en een aantal bijzondere gasten. Xander: Nieuwe liedjes, oude hits in een nieuw jasje en een kleine hand vol met covers. Van akoestische rust naar een spetterend hoogtepunt. Dit ben ik, dit leef ik, dit adem ik! Muziek!

Op Live en Akoestisch zien we een herboren Xander op de plek waar hij zich het meest thuis voelt: het podium. Enkele hoogtepunten zijn een gastoptreden van Maud, met wie Xander het duet Ik Zie zingt, en covers van Ice Cream Man en Saturday Night. Tijdens die twee Engelstalige nummers wordt de band van Xander bijgestaan door ex-Herman Brood gitarist Dany Lademacher.

Op 7 oktober, twee weken voor de release van Live en Akoestisch, zal Xander namens muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra European Music Cultures: Sound or Silence openen. Deze conferentie, die zal worden bezocht door politici, ambassadeurs en muziekvertegenwoordigers uit heel Europa, zal gaan over het behoud van Europese muziek en de instandhouding van de muziekcultuur. Uit recent Nipo-onderzoek, uitgevoerd op verzoek van Buma/Stemra, blijkt dat Xander behoort tot de vier meest populaire artiesten van Nederlandse bodem. Niet alleen aan Xander daarom de eer deze conventie te openen, er zal tevens een korte film worden vertoond over de totstandkoming van zijn muziek.

Tien jaar lang was Xander de Buisonjé het gezicht van Volumia!, dat eind jaren 90 uitgroeide tot een van de meest populaire bands van Nederland. De band had een reeks grote hits, waaronder Het Is Over, Afscheid en Hou Me Vast, ontving een Edison, een aantal platina albums en vele TMF awards. In 2002 besloot de band uit elkaar te gaan, waarna Xander zich richtte op een solocarrière. In 2003 verscheen zijn eerste soloplaat Hemelsbreed, waarop hij openhartig gebeurtenissen uit zijn privé-leven bezingt. Inmiddels timmert Xander ook flink aan de weg als tekstschrijver voor andere artiesten en blijkt ook daarin zeer succesvol. Zo schreef hij het merendeel van de nummers voor het debuutalbum Een Nieuw Begin van de Vlaamse Idols-finalist Wim Soutaer, dat binnen twee weken goud was in België. Daarnaast schreef hij een track voor het op handen zijnde debuutalbum van Maud.