Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

18/10/04 Prinses Máxima bezoekt Continental Sport in Amsterdam Zuidoost

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden bezoekt maandag 18 oktober 2004 de Jeugd- en atletiekvereniging Continental Sport in Amsterdam Zuidoost. Het project ontving in mei 2004 uit handen van de Prinses een Appeltje van Oranje, de prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. De Prinses is beschermvrouwe van het Oranje Fonds.

Bij Continental Sport is sport een middel om jongeren in een vast ritme te krijgen, verantwoordelijkheid op zich te laten nemen en zich sociaal te kunnen ontplooien. Het honk van de vereniging ligt in Amsterdam Zuidoost, onder de flat Kleiburg. Er is een nieuwe atletiekbaan die in 2001 met Europees geld tot stand is gekomen. De vereniging werd in 1999 opgericht door ouders die hun kinderen van de straat en de criminaliteit wilden weghouden. Voorzitter van Continental is ex-atleet Sammy Monsels, 18 keer Nederlands kampioen op diverse onderdelen. Continental is voor de Bijlmer een succesvol en imagoverhogend project onder inspirerende leiding. Inmiddels telt Continental zes Nederlandse Jeugdkampioenen en maakt een aantal jonge spinters deel uit van de pre-Olympische selectie voor de Olympische Spelen van 2008.
De vereniging werkt vooral samen met scholen en verzorgt daar met 25 begeleiders/vrijwilligers het onderdeel schoolatletiek, ieder jaar voor ongeveer 360 deelnemers. Daarnaast zijn er open wijktrainingen (120 deelnemers onder leiding van zes begeleiders/vrijwilligers) en de verenigingstraining (70 deelnemersjongens en zes vrijwilligers). De talenten van Continental worden ingeschakeld als ambassadeurs op scholen, waar zij hun sportieve carrière toelichten.

Het Oranje Fonds is binnen het Koninkrijk der Nederlanden het grootste fonds op sociaal gebied. Het Fonds streeft naar een samenleving waar het goed samenleven is en waar mensen tot hun recht komen. Het Oranje Fonds keert ieder jaar ongeveer E 14 miljoen uit aan vele projecten en organisaties. Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs voor heel bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Dit jaar was het thema 'Jongeren in de buurt'. De drie winnende projecten dienen als voorbeeld voor andere organisaties.