Gemeente Terneuzen

Persbericht 14-10-2004

Proef apart inzamelen luiers

De gemeente Terneuzen werkt mee aan een proef voor het apart inzamelen van luiers. Het experiment heeft als doel de bereidheid van huishoudens in beeld te krijgen om luiers apart aan te bieden. Als de resultaten goed zijn, wordt bekeken of de inzameling van huishoudelijk luierafval in heel de gemeente kan worden ingevoerd. Op maandag 18 oktober plaatst het bedrijf Van Gansewinkel Nederland bv drie speciale recyclecontainers bij kinderdagverblijven, iedere donderdag worden deze geleegd. De proef duurt twee maanden.

Een kind gebruikt ongeveer 5000 luiers totdat het zindelijk is, in totaal betekent dit in onze gemeente ruim 3,5 miljoen luiers per jaar. Tot nu toe worden deze luiers na gebruik verbrand, waarbij kostbare grondstoffen verloren gaan. Het recyclen van luiers (in een fabriek in Arnhem) houdt in dat papier en kunststof teruggewonnen en hergebruikt worden. Uit het overgebleven slibafval wordt eerst groene energie gewonnen en vervolgens wordt het verwerkt tot compost. Tenslotte wordt het afvalwater biologisch afgebroken. De recyclekosten zijn lager dan de huidige verbrandingstarieven.

Voor ouders/verzorgers heeft het apart aanbieden van de luiers als voordeel dat er meer ruimte ontstaat in de eigen container, het is gratis, en ze helpen actief mee aan een beter milieu. De containers worden geplaatst op de volgende locaties: KDV Duimelotje, Fresiaplein 4 in Hoek, KDV Het Kootertje, Leeuwenlaan 27 in Terneuzen en PSZ De Sprong, Riemensstraat 9 in Zaamslag.

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie, Vera van der Windt Telefoonnummer: 0115 455 521

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl