Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eric O. vrijgesproken: ACOM bijzonder verheugd

Na 10 maanden is er dan eindelijk gerechtigheid: Eric O. is deze ochtend vrijgesproken. De ACOM -de CNV-bond van militairen - is bijzonder verheugd over de uitspraak van de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

Heel Nederland kon vanaf de jaarwisseling zich verbazen over deze zaak, waarin deze militair in een uiterst gespannen situatie een waarschuwingsschot gelost had en vervolgens als een crimineel opgepakt werd. De Irakees die dezelfde middag overleed zou door Eric O. gedood zijn, maar er was geen kogel, geen lichaam, geen bewijs. Toch bleef het Openbaar Ministerie lange tijd volhouden dat Eric O. voor moord, danwel doodslag, vervolgd zou moeten worden. Eenmaal in de rechtbank bleef van die beschuldiging al weinig over: hij werd aangeklaagd voor het overtreden van een overigens geheime geweldsinstructie. Nu is daar ook niets meer van over.

''Eindelijk gerechtigheid'', zo stelt Jan Kleian, Algemeen Voorzitter van de ACOM. ''Erik O. kon alleen nog maar gerehabiliteerd worden door deze uitspraak van de rechter. Het OM, onder leiding van 'super' procureur generaal De Wijkerslooth, heeft O. letterlijk en figuurlijk de vernieling in geholpen. Mede door deze gang van zaken krijg ik in toenemende mate problemen met de rol van het OM in strafrechtelijke zaken die zich voordoen tijdens een uitzending. Uit de praktijk blijkt dat het OM ieder inzicht mist in het opereren van een militaire eenheid tijdens een daadwerkelijke inzet. Wat mij betreft gaan wij voor uitzendingen en/of daadwerkelijke inzet terug naar het oude model van het militair straf- en tuchtrecht, met een krijgsraad te velde en een grotere rol voor de commandant in het gehele proces.''

Leusden, 18 oktober 2004