Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuw bedrijf bouwt bruggen tussen innovatie en bedrijfsvoering

Organisaties moeten innovatief anticipatievermogen ontwikkelen

Amersfoort, 18 oktober 2004 - Het kabinet Balkenende benadrukt de noodzaak van de langetermijnvisie, maar krijgt het niet uitgelegd aan de kiezer. De koningin geeft de toekomst een prominente plek in de troonrede - een boodschap die nauwelijks wordt opgepikt. Kunnen we überhaupt inspelen op toekomstige ontwikkelingen? En zo ja, hoe dan? Als de samenleving al niet te maken is, dan is de toekomst dat zeker niet. Toch is dit de uitdaging waar zowel de overheid als het bedrijfsleven zich voor geplaatst ziet. Want ook het bedrijfsleven worstelt met het spanningsveld tussen de korte en lange termijn. Een worsteling die zich uit in beursschandalen, in aandeelhouders met krokodillentranen en in een verloederde concurrentiepositie van de Nederlandse kenniseconomie.

Kloof tussen bedrijfsvoering en ICT-innovaties.
Een van de redenen voor de teloorgang is het gebrek aan innovatief anticipatievermogen. Marktontwikkelingen volgen elkaar snel op waardoor realisatie van een positief rendement op investeringen lastiger (in te schatten) wordt. Toekomstbeheersing wordt een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Centraal in het proces staat de vertaalslag van marktontwikkelingen en ICT-mogelijkheden naar zakelijke toepassingen. De vertaalslag is noodzakelijk om de kloof tussen de bedrijfsvoering enerzijds en ICT-innovaties anderzijds te dichten. Alleen al in het MKB gaat jaarlijks 6,6 miljard euro verloren door verkeerd gebruik van ICT . Ondernemingen hebben te weinig aandacht en specifieke kennis voor het identificeren en implementeren van verbeteringen in de bedrijfsvoering met behulp van ICT-oplossingen. En dit gaat ten koste van de effectiviteit, de productiviteit en de klanttevredenheid. Maar ook de Nederlandse overheid heeft haar uitdagingen: op basis van Europese innovatierichtlijnen is zij verplicht om 75% van de dienstverlening eind 2006 aan de burgers in elektronische vorm aan te bieden. Dit vergt grote aanpassingen, niet alleen in systemen maar vooral in de achterliggende processen en denkwijzen.

Alares slaat de brug
De Lysias Consulting Group en de ondernemers Robert van Oirschot en Ed Magnée hebben het initiatief genomen tot Alares, een nieuw bedrijf dat zich volledig richt op het dichten van de kloof tussen korte- en langetermijnstrategie, tussen innovatie en bedrijfsvoering. De kerncompetenties van Alares creëren een brug tussen organisatievraagstukken enerzijds en ICT-innovaties anderzijds. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid biedt Alares ondersteuning bij vraagstukken op het gebied van een toekomstgerichte (elektronische) bedrijfsvoering. Alares hanteert daarbij het concept van de kennisomgeving: een integrale benadering van de organisatie waarin vier componenten centraal staan: de organisatie (structuur, visie en beleid), de competenties (kennisniveau en vaardigheden van individuele medewerkers, afdelingen of departementen), de cultuur (kracht- en machtsvelden) en de systemen (HR en andere facilitaire (ICT-) systemen). De uiteindelijke realisatie van de bedrijfs- en innovatiedoelstellingen ontstaat wanneer de afzonderlijke componenten met elkaar in evenwicht zijn en de onderliggende activiteiten en processen elkaar versterken.

Het nieuwe bedrijf levert een waardevolle aanvulling op de activiteiten van Lysias Consulting Group dat zich met name richt op beleid en organisatie in de publieke sector. Alares-oprichters Robert van Oirschot en Ed Magnée zijn respectievelijk afkomstig van PinkRoccade en Alcatel.

Over Alares
Alares bestaat uit ervaren professionals. Het bedrijf beweegt zich op het snijvlak van organisatie- en informatiestrategie. De behoefte aan een brug tussen bedrijfsvoering (business) en informatie- en communicatiebeleid is groot. Alares is in staat de kloof te dichten en spreekt daarin zowel haar kennis van bedrijfs- en bestuurskundige vraagstukken aan, als haar kennis op het gebied van ICT-ontwikkelingen. Het onderscheidende vermogen van Alares uit zich in de unieke en creatieve combinatie van competenties en diensten. Toekomstbeheersing en strategische positionering enerzijds en de vertaalslag naar en van ICT gerelateerde toepassingen anderzijds. Alares maakt deel uit van Lysias Consulting Group. www.alares.nl

Over Lysias Consulting Group
Lysias Consulting Group is een adviesbureau voor beleid en organisatie, dat zich richt op publieke organisaties. Het bedrijf doet opdrachten voor bestuurders, publieke managers en beleidsmedewerkers. Het stelt daarbij scherpe en oorspronkelijke diagnoses, geeft duidelijk advies, biedt resultaatgerichte procesbegeleiding en zet vrolijke en effectieve interim-managers in. De verbinding tussen beleid en organisatie is cruciaal. Alleen mét organisaties kan effectief beleid worden gerealiseerd. Alleen mét beleidsinhoud kan Lysias organisaties ontwikkelen, veranderen en verbeteren. Lysias werkt voor ministeries, provincies, grotere gemeenten, uitvoeringsorganisaties en private partijen die opereren in het publieke domein. De beleidsterreinen zijn het ruimtelijke en economische beleid, mobiliteit en infrastructuur, stedelijke ontwikkeling en informatiebeleid. Recent heeft Lysias het bureau versterkt met een adviesgroep voor de beleidsterreinen jeugd, educatie, sport, welzijn, cultuur en zorg. www.lysiasgroup.com

Contact
Alares Ed Magnée tel : 033 4647090 info@alares.nl
-----------------------
Bron: onderzoeksbureau AME Research , 2004

---- --