INSIGNIS

Onnodige hinder voor gehandicapten door opgebroken straten

Het Nationaal Revalidatie Fonds heeft Euro 100.000,00 uitgetrokken voor de ontwikkeling van producten die bij opgebroken straten en wegafzettingen het gevaar verminderen voor rolstoelers, mensen die slecht ter been zijn en slechtzienden en blinden. Mensen met een functiebeperking ondervinden nogal eens onnodig veel hinder van werk aan de weg en de bijbehorende wegafzettingen, vooral in woon- en winkelgebieden.

Opgebroken straten doen afbreuk aan de bereikbaarheid van woonhuizen, winkels en instellingen. Kwetsbare verkeersdeelnemers, vaak mensen met een functiebeperking, zijn daar als eerste de dupe van.

Het Nationaal Revalidatie Fonds zet zich al sinds 1960 in om de positie van mensen met een lichamelijke handicap in de samenleving te verbeteren. Het inzicht dat mensen met een functiebeperking op een volwaardige wijze moeten kunnen meedoen aan het maatschappelijke leven speelt een belangrijke rol in de activiteiten die het Fonds ondersteunt.

De meeste problemen tijdens straatwerkzaamheden worden veroorzaakt door plankieren die schots en scheef liggen, met grote openingen en hoogteverschillen. Een ongelijk loopoppervlak is een hindernis én een gevaar voor mensen met een functiebeperking. Ook bij hekwerken doen zich moeilijkheden voor. Daar worden namelijk vaak fietsen aan vastgezet, wat de zogeheten 'gidslijnfunctie' van die hekken voor blinden en slechtzienden belemmert. Daarnaast laat de verlichting bij wegafzettingen nogal eens te wensen over, waardoor slecht of ontbrekend wegdek minder goed wordt waargenomen. Bovendien is het voor weggebruikers niet altijd duidelijk waar ze heen moeten. Dit geldt in versterkte mate voor mensen met een functiebeperking.

Een greep uit de maatregelen: door de ontwikkeling en inzet van producten die de bereikbaarheid verhogen, worden mensen met een visuele beperking tijdig gewaarschuwd en op een nette en veilige manier omgeleid. Voor mensen met een motorische beperking wordt gezorgd dat er een alternatieve route is die vlak en begaanbaar is.

Het Nationaal Revalidatie Fonds heeft het bedrag van Euro 100.000,00 ter beschikking gesteld van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid. Dit bureau zal de producten (laten) ontwikkelen die de toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking verbeteren bij opgebroken straten en wegafzettingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met InSignis Communicatietrajecten, Jorieke Goosen, 030-2467428

18 okt 04 11:30