Ingezonden persbericht


Persbericht

Ede, 18 oktober 2004

EVN geeft voorlichting in Tilburg, Amsterdam en Zwolle rond Nervus Vagusstimulatie

Nieuwe hoop voor mensen met moeilijk behandelbare epilepsie

EDE - Via een speciale voorlichtingstournee gaat de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) een relatief onbekende behandelmethode onder de aandacht brengen van mensen met een medicamenteus onbehandelbare vorm van epilepsie, bij wie ook een epilepsieoperatie niet mogelijk is. Zij kunnen baat hebben bij Nervus Vagusstimulatie (NVS). Bij deze behandelmethode beïnvloedt een geïmplanteerde stimulator het aanvalspatroon door de hersenen via de linker halszenuw te prikkelen. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 17.000 patiënten op deze wijze behandeld. In Nederland is NVS echter nog relatief onbekend.

"De meeste mensen met epilepsie kunnen hun aanvallen goed onder controle houden met behulp van medicijnen", zegt EVN-directeur Ton Tempels. "Bij een op de vier patiënten werken de medicijnen echter niet voldoende. Een deel van hen komt in aanmerking voor een hersenoperatie, waarbij de haard van de epilepsie wordt verwijderd. Maar er zijn ook mensen die noch met medicijnen, noch met een chirurgische ingreep te helpen zijn. Voor die groep is sinds enkele jaren de NVS beschikbaar."

De resultaten zijn "redelijk positief", stelt Tempels: "Na 1 jaar NVS is de aanvalsreductie gemiddeld 30%. Na 2 tot 3 jaar bemerkt ongeveer 43% van de behandelde patiënten een aanvalsreductie van meer dan 50%. Hoe vroeger je start met de juiste behandeling, hoe groter de kans dat zij effectief is. Bij NVS betekent dit aanvalsreductie of minder hevige aanvallen. Vandaar dat de EVN het als haar taak ziet om mensen met epilepsie te attenderen op Nervus Vagusstimulatie als een mogelijk aanvullende behandeling bij epilepsie."

De nervus vagus is de tiende hersenzenuw. Deze wordt regelmatig geprikkeld door een stimulator, die onder het linker sleutelbeen in het lichaam is aangebracht. Deze 'pacemaker voor de hersenen' wordt door een specialist ingesteld en stuurt bijvoorbeeld gedurende dertig seconden een elektronisch stroompje door een dunne draad naar de tiende hersenzenuw in de hals. Daarna gaat de simulator drie minuten uit, gevolgd door een nieuw signaal van dertig seconden. Dit ritme gaat dag en nacht door. Voelt een patiënt een aanval aankomen, dan kan de stimulator van buitenaf met een magneet worden geactiveerd, waardoor de aanval in veel gevallen kan worden voorkomen of afgezwakt.

Om Nervus Vagusstimulatie in ons land meer bekendheid te geven, organiseert de EVN in de maand november drie voorlichtingsbijeenkomsten. Die worden achtereenvolgens gehouden in Tilburg (9 november, aula Sint Elisabeth Ziekenhuis), Amsterdam (16 november, Tijgerzaal Artis) en Zwolle (25 november, Epilepsiecentrum Heemstaete). De bijeenkomsten zijn niet alleen bedoeld voor mensen met moeilijk behandelbare epilepsie, maar ook voor hun ouders/partners en voor professionals die werkzaam zijn in de epilepsiezorg. NVS-gespecialiseerde neurologen en neurochirurgen verzorgen de medische presentaties op deze voorlichtingsavonden. Ook vertelt een ervaringsdeskundige over zijn/haar persoonlijke ervaringen met NVS. Daarnaast is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen. Info en aanmelding: Landelijk Bureau van de Epilepsie Vereniging Nederland, tel. 0318-672772; Internet: www.epilepsievereniging.nl

Noot voor de redactie (