Rechtspraak - landelijke actualiteiten


Sergeant-majoor Eric O. vrijgesproken

De militaire kamer van de rechtbank Arnhem heeft op 18 oktober 2004 sergeant-majoor Eric O. vrijgesproken. Door het openbaar ministerie was hem ten laste gelegd dat hij in december 2003 in Irak dienstvoorschriften aangaande het gebruik van geweld niet heeft opgevolgd toen hij een gericht waarschuwingsschot afvuurde in de richting van een aantal personen, terwijl er geen sprake was van een situatie die dat gebruik van geweld rechtvaardigde. Daardoor heeft een persoon zwaar lichamelijk letsel opgelopen.

De rechtbank heeft het verzoek van de raadslieden van de verdachte om het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren afgewezen. De elementaire beginselen van een goede procesorde zijn in deze zaak niet geschonden en er waren voldoende aanknopingspunten in het strafdossier voor een redelijk vermoeden van schuld aan de strafbare feiten moord, doodslag dan wel dood door schuld. Ook het verweer dat de Geweldsinstructie en de Aide Memoire geen dienstvoorschriften zijn is door de rechtbank verworpen.

De rechtbank komt tot het oordeel dat er sprake was van een situatie, waarvan de verdachte kon en mocht menen dat deze een dreiging inhield, waardoor de veiligheid van de eenheid in gevaar kon komen. Het gevaar was echter nog niet onmiddellijk aanwezig, oordeelt de rechtbank en dus moet het geweldgebruik in een dergelijk situatie op grond van de voorschriften beperkt blijven tot niet dodelijk geweld. De waarschuwingsschoten van de verdachte waren toegestaan aangezien hij geen andere mogelijkheid had om het dreigende gevaar te keren. Een mondelinge waarschuwing was niet nodig omdat er niet gericht (op een persoon) werd geschoten en omdat de verdachte door zijn achtereenvolgende demonstratieve handelingen een zorgvuldige waarschuwingsfase heeft opgebouwd.

Ook de subsidiair ten laste gelegde grove onvoorzichtigheid, wordt niet bewezen verklaard.

LJ Nummer

AR4029