---

Nieuwsberichten
---

Rechtbank spreekt Erik O. vrij

18-10-2004 11:07:00

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft maandag (18 oktober) sergeant-majoor Erik O. vrijgesproken. Volgens de rechter zijn de aanklachten tegen de marinier niet bewezen. Het Openbaar Ministerie (OM) had zes maanden voorwaardelijke militaire detentie en een taakstraf van 240 uur geëist omdat hij een Irakees zou hebben doodgeschoten. De rechtbank verklaarde het OM overigens wel ontvankelijk.

Volgens de rechtbank heeft het OM niet aannemelijk kunnen maken dat Erik O. onterecht een waarschuwingsschot in de grond heeft gelost. ,,Verdachte was onder moeilijke omstandigheden. Hij had onvoldoende mensen bij zich. Het dreigingsbeeld dat hij schetste, is tijdens de behandeling van de zaak overeind gebleven'', concluderen de rechters.

Erik O. toonde zich zeer gelukkig met de uitspraak. Advocaat Knoops liet namens de marinier weten dat hij onder de indruk was van de massale steun van Defensie en de bevolking.

Minister Kamp liet vanuit Irak, waar hij een bezoek brengt aan de troepen van SFIR 4, weten erg blij te zijn voor de marinier. Hij sprak wel van "gemengde gevoelens". "Ik ben natuurlijk erg blij voor de sergeant-majoor en ik feliciteer hem en zijn familie en zijn advocaat. Maar tegelijkertijd ben ik bedroefd over wat hij heeft moeten meemaken. Hij werd opgepakt, vanuit Irak naar Nederland gehaald, vastgezet en hij kreeg alle publiciteit over zich heen.''

Het OM heeft twee weken om te beslissen of het in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank.

Voor de officiële uitspraak zie www.rechtspraak.nl

Nieuws Nieuwsberichten