Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Referendum Europese grondwet

In het voorjaar van 2005 wordt in Nederland waarschijnlijk een referendum gehouden over de Europese grondwet. Op deze pagina's vindt u de belangrijkste informatie hierover bij elkaar: over het referendum, over de Europese grondwet, over de Referendumcommissie, over de rol van gemeenten en links naar andere relevante websites.
---

De precieze vraag van het referendum is er nog niet; deze zal door de Referendumcommissie worden vastgesteld en bekendgemaakt. De meest waarschijnlijke periode waarin het referendum wordt gehouden, is tussen half maart en half mei 2005.

Het wetsvoorstel voor het houden van het referendum is goedgekeurd door de Tweede Kamer en wordt naar verwachting in november 2004 door de Eerste Kamer behandeld. De Europese grondwet wordt op 29 oktober in Rome ondertekend, waarna het aan de parlementen van alle EU-landen is om deze goed te keuren. De Tweede Kamer laat het referendum organiseren om de mening van de bevolking te kennen. Alle informatie op de site is gebaseerd op de huidige stand van zaken.