Keuringsdienst van waren


Waarschuwing lood in kruidenpreparaat

Oct 18 2004

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft opnieuw een traditioneel Indiaas kruidenpreparaat aangetroffen met een veel te hoog loodgehalte. Het betreft het preparaat "Maha Yograj Guggul" van de fabrikant Zandu. De VWA raadt consumenten, die dit product gebruiken of gebruikt hebben, hiermee onmiddellijk te stoppen en contact op te nemen met de Warenklachtenlijn op 0800-0488.

Volgens het etiket bevat het preparaat Nag Bhasma , hetgeen lood-as betekent. Uit onderzoek van de VWA is gebleken dat het bewuste Indiase preparaat "Maha Yograj Guggul" een loodgehalte had van 10 g/kg. Bij de aanbevolen dosering van 8 pillen per dag krijgt iemand 50 keer de maximale aanvaardbare dosis binnen. De preparaten bevatten ook arseen en kwik in gevaarlijke hoeveelheden. De verhandelaar van dit product heeft sinds november 2003 100 strips van elk 70 van deze pillen aan voor hem onbekende consumenten verkocht. De VWA raadt consumenten dringend aan producten afkomstig uit de Indiase kruidengeneeskunde Ayurveda of andere Oosterse geneeswijzen met de volgende ingrediënten niet (meer) te gebruiken:

Nag bhasma of Naga bhasma
Rasa Sindur of Ras Sindoor of Rasasindoor
Cinnabar of Zhu Sha
Calomel of Qing Fen
Realgar of Xiong Huang
Lithargyrum of Mi Tuo Seng
Daarnaast zouden de volgende producten zware metalen kunnen bevatten: Maha Yograj Guggul of Maya Yograj Guggul of Mahayograj Guggul Chandraprabha
Navbal Rasayan

Wat is het risico voor de gezondheid?
Loodvergiftiging kan bloedarmoede, buikpijn en nierfalen tot gevolg hebben en uiteindelijk in zeer zware gevallen coma en de dood.

Contact met de VWA
Heeft u een van de hierboven genoemde preparaten in huis? Neem dan contact op met de Warenklachtenlijn op tel 0800 - 0488.