Keuringsdienst van waren


Aankondiging handhavingactie VWA temperatuur roodvlees

Oct 18 2004

De Voedsel en Waren Autoriteit gaat de naleving van de temperatuurseisen van roodvlees controleren. Ruim 800 inspecties op zo'n 500 locaties worden uitgevoerd in de periode van half oktober tot en met half november 2004.

Vlees dient na de keuring na het slachten onmiddellijk op de juiste temperatuur gebracht te worden. Slachterijen, uitsnijderijen, koel- en vrieshuizen moeten vlees daarna op de juiste temperatuur houden bij opslag, verwerking en transport. Hiervoor geldt zowel nationale als EU regelgeving. Voor vlees mag de temperatuur niet hoger zijn dan 7 graden Celsius en slachtafvallen mogen niet hoger dan 3 graden Celsius uitkomen. Voor bevroren vlees geldt dat de temperatuur lager dan -12 graden Celsius moet zijn.

De VWA wil door een landelijke controle een beeld krijgen van het nalevingniveau van genoemde eisen door de bedrijven. Daar waar overtredingen worden geconstateerd wordt opgetreden. De maatregelen variëren, afhankelijk van de ernst van overtreding, van het blokkeren van een partij tot herinspecties (voor eigen rekening), schriftelijke waarschuwing of proces verbaal.