Partij voor de Dieren


PvdD eist gratie voor bavianen in dodencel
18-10-2004

Amsterdam, 18 oktober 2004 - De Partij voor de Dieren (PvdD) is ontsteld over het doodvonnis voor 15 mantelbavianen dat is uitgesproken door Dierenpark Amersfoort. Onschuldige dieren, die na levenslange inperking van hun natuurlijk gedrag door opsluiting, ter dood veroordeeld worden wegens ruimtegebrek in de dierentuin. Terwijl het dierenpark er lustig op los fokt om het publiek het spektakel van jonge dieren te bieden, kiest het dierenpark voor de makkelijkste oplossing door de Bavianen in de Death Row te plaatsen.
De PvdD verwerpt dit onzalige idee van het doden van dieren en vraagt in een brandbrief aan Dierenpark Amersfoort om de plannen te wijzigen. Via de site van de partij start een e-mail actie om de doodstraf om te zetten in gratie. Wie aan het opsluiten van dieren geld verdient, zou tenminste ook geld vrij moeten maken om problemen als deze te voorkomen of op ethisch verantwoorde wijze tot een oplossing te brengen. De PvdD overweegt een kort geding aan te spannen als de dierentuin haar plannen door wil zetten. De PvdD zal minister Veerman vragen in te grijpen en de wet- en regelgeving voor het gebruik van dieren in dierentuinen aan te passen zodat dergelijk wanbeleid tot het verleden behoort.

Dierentuinen voeren een hypocriet beleid. De centra met dieren willen met een fokprogramma zo veel mogelijk jonge dieren aan het publiek laten zien. Er is echter veelal geen lange termijn visie. Onvoldoende wordt van tevoren ingeschat of de jonge dieren een plaats in het eigen dan wel in een andere dierentuin kunnen krijgen. Dieren worden zo postzegels die weggegooid worden als er ''betere'' exemplaren zijn of als er ''dubbelen'' zijn in de collectie. Dit is een volstrekt verkeerd voorbeeld van hoe er met respect met dieren dient te worden omgegaan.Met name omdat dierentuinen claimen een educatieve functie te hebben om kinderen meer respect voor dieren bij te brengen, is het een grof schandaal dat dieren op deze wijze worden afgedankt als nu in Amersfoort het geval is.

In Europa doen deze problemen van ''overschot'' zich op grote schaal voor. Zo zitten er in Finland en in Oostenrijk ook mantelbavianen te wachten op de dodelijke spuit. Het betreft hier respectievelijk 13 en 19 dieren. Juist de soorten die niet bedreigd worden in hun aantal hebben de pech dat er ethisch nonchalant met hun leven wordt omgesprongen.
De directies van de Dierentuinen maken zich schuldig aan het moedwillig creëren van ruimteproblemen doordat zij steeds maar weer jonge dieren willen laten zien. Er wordt te weinig gedaan als het gaat om eenvoudig door te voeren ingrepen als geboortebeperking.

Marianne Thieme voorzitter van de Partij voor de Dieren spreekt van een ''schaamteloos exploiteren en opruimen van dieren'' en noemt het beleid van de dierentuinen ''onverantwoordelijk en primitief''. "'Het doden van gezonde dieren mag nooit zomaar plaatsvinden, altijd moet er naar andere oplossingen worden gezocht, aldus Thieme.

De Partij voor de Dieren vraagt opheldering aan dierentuin Amersfoort en vraagt aan minister Veerman van LNV of hij voornemens is de vrijheid die dierentuinen te beperken en regels te stellen. De Partij voor de Dieren pleit naast een verantwoord fokbeleid ook voor overheidsbeleid als het gaat om de opvang van andere dieren dan honden en katten. Het is te gek voor woorden dat er wel een goed systeem is om honden en katten op te vangen, maar dat de overheid niets geregeld heeft voor tal van andere diersoorten, zoals deze bavianen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Marianne Thieme, voorzitter Partij voor de Dieren