Gemeente Amsterdam

Geen buitenlands vestigingsoverschot meer in Amsterdam 18 oktober 2004 - O+S
In het derde kwartaal van 2004 is het aantal inwoners van Amsterdam met 900 toegenomen tot 740.889 personen. Het bevolkingsaantal van Amsterdam neemt al sinds 1984 langzaam maar gestaag toe.

moeder en kind (12 Kb)

De laatste 12 maanden vertrokken net zoveel Amsterdammers naar het buitenland als er zich uit het buitenland in Amsterdam vestigden. In 2003 was er nog een buitenlands vestigingsoverschot van 1.100 personen. Dat was al laag ten opzichte van de jaren ervoor. De daling wordt veroorzaakt door de strengere vestigingseisen en de economische recessie. In Nederland was er verleden jaar zelfs sprake van een vertrekoverschot. In Amsterdam is er de afgelopen 12 maanden alleen bij de Surinamers en Antillianen sprake van een buitenlands vertrekoverschot.

Al enige tijd is het geboorteoverschot de belangrijkste groeifactor voor de Amsterdamse bevolking. Onder invloed van de verslechterde economische ontwikkelingen neemt het aantal geboorten in Nederland af. In Amsterdam is er echter van een geboortedaling nog geen sprake. Hierbij is vooral de ontwikkeling van het aantal geboorten bij autochtone vrouwen opmerkelijk. Terwijl het aantal autochtone vrouwen afnam, bleef het aantal geboorten stabiel. Ook in 2004 is er nog geen afname van het aantal geboorten bij deze groep zichtbaar.

Door de beperkte woningbouw in Amsterdam is de woningmarkt vanaf 1999 vrij krap. In eerste instantie was dit sterk van invloed op de instroom van jongeren (18-24 jaar). In de periode 1999-2002 nam de vestiging van deze groep fors af. Vanaf 2002 is de instroom echter sterk toegenomen. In 2004 was er in eerste instantie een kleine teruggang te zien in het aantal jongeren dat in Amsterdam kwam wonen. In het derde kwartaal, wanneer veel studenten een nieuwe woonruimte betrekken, vestigden zich echter meer jongeren in de stad dan jarenlang het geval was.

Loop van de bevolking per kwartaal

Loop van de bevolking (18 Kb)

© Gemeente Amsterdam