Provincie Drenthe

Provinciaal beleid gladheidbestrijding

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben een Beleidsplan gladheidbestrijding vastgesteld.
In dat plan is vastgelegd op welke manier de provincie gladheid bestrijdt op wegen die zij in beheer heeft.
De provincie wil gladheid zo efficiënt mogelijk bestrijden en maakt daarom gebruik van een gladheidmeldsysteem. Dat houdt in dat er preventief - voordat het daadwerkelijk glad is - wordt gestrooid. Daarbij gelden de volgende uitgangspunten.

* Gladheidbestrijding vindt plaats ingeval van: + bevriezing van natte weggedeelten
+ sneeuwval/stuifsneeuw
+ ijzel/hagel

* De inzet van materieel en menskracht, nodig voor de gladheidbestrijding, bestrijkt globaal de
periode 1 november 2004-15 april 2005.

* Er wordt gestrooid of sneeuw geruimd vanuit de vier provinciale steunpunten: Assen, Borger, Rogat en Schoonebeek. Ieder steunpunt heeft zijn eigen strooiroute. In totaal zijn er zeventien hoofdbaanroutes en zestien fietspadenroutes.
* Het streven is altijd preventief te strooien. Dat is mogelijk als sprake is van normale winterse weersomstandigheden. Maar het kan ook voorkomen dat de weersomstandigheden zo extreem zijn dat het onmogelijk wordt alle wegen volledig sneeuwvrij of - bijvoorbeeld in geval van ijzel - voldoende stroef te houden. In die gevallen zullen eerst de hoofdwegen (stroomwegen) worden gestrooid, vervolgens de zogenaamde gebiedsontsluitingswegen en ten slotte de lokale wegen (wegen met een verblijfsfunctie). Zonodig zal extra materieel worden ingezet.

Met deze aanpak van de gladheidbestrijding wil de provincie een zo veilig mogelijk gebruik van haar wegen mogelijk maken. Maar zij kan niet garanderen dat dit te allen tijde ook werkelijk het geval is. Daarom zal de weggebruiker bij sneeuw en ijzel zelf bedacht moeten zijn op gladheid. Dat geldt ook voor gladheid op brugdekken en op- en afritten.
Bovendien dient de weggebruiker zelf attent te zijn op gladheidwaarschuwingen via de media.