FNV

Sociale Alliantie: kabinet snoert middenveld mond over armoede

De Sociale Alliantie, het brede platform tegen armoede van onder meer vakbeweging en kerken, is verbolgen dat zij niet inhoudelijk mee mag praten op de EU-rondetafelconferentie over armoede en sociale uitsluiting. De conferentie, die in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap wordt gehouden, ging vandaag onder leiding van staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) van start in Rotterdam.

Actievoerders deelden vanochtend bij congrescentrum De Doelen pamfletten uit waarin de congresgangers met de grieven van de Sociale Alliantie werden geconfronteerd.

"Bij de vorige rondetafelconferentie over armoede, werden we in Denemarken door EU-commissaris Diamantopoulou nog als een goed voorbeeld van samenwerking geprezen, nu tellen we in eigen land niet meer mee," zegt Ineke Bakker, algemeen secretaris van de Raad van Kerken en dit jaar voorzitter van de Sociale Alliantie.

Bakker zegt boos te zijn over de houding van het kabinet. Die had in een eerder stadium de Sociale Alliantie nadrukkelijk uitgenodigd om op de rondetafelconferentie een programma te verzorgen over de rol van het maatschappelijk middenveld bij de bestrijding van armoede. Later liet het ministerie weten toch geen interesse te hebben en dat de Sociale Alliantie alleen maar 4 minuten mocht reageren in een workshop. "Toen besloten we geheel af te zien van deelname. Het heeft geen zin er voor spek en bonen bij te zitten," aldus Bakker.

De uitsluiting van inhoudelijke deelname past volgens de Sociale Alliantie in het beleid van het kabinet, dat doof is voor de stem van de direct betrokkenen en de behartigers van hun belangen. "Het kabinet wil in Rotterdam goede sier blijven maken met het overlegmodel waarbij het maatschappelijk middenveld en overheid samenwerken in de strijd tegen sociale uitsluiting. De realiteit is echter dat het kabinet met de rug naar de samenleving staat."

In de pamfletten wijst de Sociale Alliantie de congresgangers erop dat het Nederlandse beleid haaks staat op de door Europa geformuleerde doelstellingen.

Zo zou voor 2010 het aantal kinderen dat op of onder de armoedegrens leeft, gehalveerd moeten zijn. Bovendien kreeg Nederland vorig jaar al een waarschuwing van de Europese Commissie dat in Nederland alleenstaande moeders het hoogste risico lopen op armoede.

"Intussen is er onder het mom van 'eigen verantwoordelijkheid' een beleid dat het allemaal nog erger maakt," aldus Bakker. Zij wijst daarbij onder andere op het loslaten van de koppeling tussen lonen en uitkeringen en de invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand waarin groepsgewijze inkomenssteun voor langdurige minima wordt verboden.

18 oktober 2004