TRENDBOX BV

CDA kiezers missen vertrouwen in financieel beleid kabinet

Dat het Nederland financieel nog steeds niet voor de wind gaat, is duidelijk. Opvallend is dat juist de CDA kiezers het meest pessimistisch zijn over hun eigen financiële situatie in de nabije toekomst.

Verwachtte in 2000 nog 47% van de Nederlanders er over een paar jaar financieel beter voor te staan, inmiddels is dit gedaald naar 35%. Nooit eerder in de geschiedenis van het al vijftien jaar lopende Life & Living onderzoek van Trendbox, onder inmiddels ruim 70.000 Nederlanders, was deze score zo laag. Aan dit continue onderzoek naar ontwikkelingen in houding, gedrag en mentaliteit van Nederland werkte het afgelopen jaar een representatieve groep van 2.042 Nederlanders van 16 jaar en ouder mee.

Nederlanders die nu op de VVD zouden stemmen, zijn het meest positief. 48% van deze groep verwacht dat het hen over een paar jaar financieel beter gaat. In 2003 was dit 46%. Het optimisme is een stuk lager onder de PvdA-stemmers (30%, in 2003 34%), maar echt pessimistisch zijn CDA-stemmers. Van hen verwacht slechts een kwart (25%) dat de eigen financiële situatie de komende jaren beter wordt, waar dit in 2003 nog 32% was. Het is in Nederland traditie dat de aanhang van de VVD de eigen financiële toekomst met meer vertrouwen tegemoet ziet dan de CDA-stemmers. Opvallend is dat in de afgelopen maanden juist deze laatste groep veel vertrouwen heeft verloren. Bijzonder is ook, dat het van alle partijen in Nederland juist de aanhang van de grootste regeringspartij is, die de eigen toekomst het meest negatief ziet.

Wordt het eigen financiële perspectief door VVD-stemmers de afgelopen maanden steeds positiever bekeken, waar het Nederland als geheel aangaat is er sprake van een heel ander gevoel. Begin 2004 verwachtte nog 44% van de VVD-kiezers dat Nederland als land over een jaar economisch beter af zou zijn. Momenteel is dat gedaald naar 32%. Ook onder de CDA-stemmers zien we een dalend vertrouwen, van 34% naar 29%. Deze uitkomst ligt nog altijd boven die van de PvdA-kiezers (30% begin 2004, 19% n u.Daarbijmoetwelopgemerktwordendaterbinnenalle partijen sprake is van een dramatische verbetering ten opzichte van 2001, toen na het instorten van de beurs slechts 13% van alle Nederlanders deze mening was toegedaan.

Ook op een ander economisch vlak zien we een duidelijk verschil tussen de beide coalitiepartners. Geeft 44% van de VVD-stemmers aan vóór alles op de prijs te letten bij het kopen van dingen, onder de CDA aanhang is dit 56%. Gemiddeld geeft 54% van de Nederlanders aan dat prijs vóór alles gaat. Vergeleken met 1991, toen 45% van Nederland deze was mening toegedaan, is er hier sprake van een aanzienlijke stijging.

Tot slot blijkt ook het gevoel van spaarzaamheid in Nederland te zijn gestegen. Omschreef in 1991 48% van de Nederlanders zichzelf als een spaarzaam type, momenteel is dat 57%. CDA-stemmers sparen gemiddeld genomen vaker (66%) dan VVD of PvdA-stemmers (beide 59%).

Over Trendbox
Trendbox B.V. is een van de grootste volledig onafhankelijke marktonderzoekbureaus in Nederland. Vanaf de oprichting in 1990 heeft het bedrijf een gezonde groei doorgemaakt. Dankzij een goede balans tussen ad hoc opdrachten en continue trendmonitors, heeft Trendbox zich een onderscheidende positie in de Nederlandse markt voor marktonderzoek en marktinformatie verworven. Trendbox is lid van de Research Keurmerkgroep, de vereniging van ISO gecertificeerde marktonderzoekbureaus in Nederland. Meer informatie over Trendbox is te vinden op www.trendbox.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Trendbox
tel:020-6694414

Bart Paashuis
Onderzoeksdirecteur
bart.paashuis@trendbox.nl

Fred Schipper
Managing partner
fred.schipper@trendbox.nl

Of een bezoek brengen aan onze vernieuwde website: www.trendbox.nl

18 okt 04 14:37