Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Instemming met Europees actieplan voor biologische landbouw


18 oktober 2004 - De ministers van landbouw van de EU-lidstaten hebben vandaag unaniem ingestemd met het 'Europees actieplan voor biologisch voedsel en biologische landbouw'. Het plan was opgesteld door de Europese Commissie. De landbouwministers zijn in Luxemburg bijeen voor de Landbouw- en Visserijraad onder voorzitterschap van minister Veerman van LNV. Het actieplan bevat 21 punten, gericht op ontwikkeling van de biologische markt door voorlichting, een doeltreffender overheidsbeleid voor de biologische landbouw en het verbeteren van normen en controle.

De lidstaten beschouwen het Europees actieplan als een belangrijke stap voorwaarts. Er is steun voor alle actiepunten, maar als belangrijkste worden genoemd:
* het verbeteren van de verzameling en analyse van statistische gegevens over de biologische sector;
* het optimaliseren van de integratie van biologische landbouw in de programma's voor plattelandsontwikkeling;
* het versterken van onderzoek op het gebied van biologische landbouw;
* het definiëren van de basisprincipes van de biologische landbouw;
* het vervolledigen en verder harmoniseren van de normen voor de biologische landbouw;
* het verduidelijken van ggo-gerelateerde zaken;
* het aanpassen van controle-regels en het verbeteren van de samenwerking tussen controle-instanties;
* het implementeren van maatregelen om de handel te faciliteren, waaronder het verbeteren van de mogelijkheden voor handel in biologische producten met derde landen op basis van gelijkwaardigheid, met name door de markttoegang voor ontwikkelingslanden te faciliteren.
* het verhogen van het consumentenbewustzijn door voorlichtings- en afzetbevorderingscampagnes, waaronder ook het gebruik van het EU-logo; De ministers vroegen aan de Europese Commissie vaart te zetten achter de uitvoering van het plan. Minister Veerman gaf aan dat het Europese plan goed aansluit op zijn eigen stimuleringsbeleid voor de biologische landbouw. Afgelopen vrijdag zond hij de Nota Biologische Landbouw 2005-2007 naar de Tweede Kamer.