Ingezonden persbericht


Persbericht, 18 oktober 2004

Arbeidsmarktmonitor Bureau Bob:

Aantal vacatures voor geografen en planologen stijgt met 30%

In de eerste drie kwartalen van 2004 waren er gemiddeld 30% meer vacatures voor planologen en geografen dan het gemiddelde niveau van 2003. Waren er in 2003 gemiddeld 16 vacatures per maand, in 2004 stijgt dit naar 21. Het dieptepunt in het aantal vacatures lijkt daarmee achter de rug. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de arbeidsmarktmonitor van Bureau Bob, detacheringbureau op planologisch en ruimtelijk-economisch terrein.

Ministeries noteerden afgelopen drie kwartalen vrijwel geen vacatures meer voor planologen en economisch geografen. De gemeenten hebben de meeste vacatures, ondanks dat hun marktaandeel gedaald is van 85% in 2003 naar 75% in 2004. Het aandeel vacatures bij provincies en intermediairs is daarentegen gestegen en is nu respectievelijk 10% en 4%. Het aandeel vacatures bij adviesbureaus blijft stabiel (10%).

Sterke stijging vacatures op werkterreinen volkshuisvesting en vastgoed/ planeconomie

Vooral op de werkterreinen volkshuisvesting en vastgoed/planeconomie zijn meer vacatures in 2004 ten opzichte van 2003 (+21%). Het aantal vacatures op het werkterrein ruimtelijke ordening is echter met een aandeel in het totaal van 57% nog steeds veruit het grootst, zo blijkt uit de arbeidsmarktmonitor. De regionale spreiding van de vacatures verandert weinig: gemiddeld 50% van de vacatures is in de Randstad, 38% in Midden-Nederland (Brabant, Gelderland en Overijssel) en 12% in Zeeland, Noord-Nederland en Limburg.

Verwachtingen voor 2005: lichte verbetering

Bureau Bob verwacht voor 2005 wederom enige stijging van het aantal vacatures. Het aantal aanvragen dat bij Bureau Bob wordt neergelegd, vertoont namelijk net als het aantal vacatures een lichte opwaartse lijn. Het aantal aangekondigde vacaturestops bij overheden en intermediairs stabiliseert bovendien.

Bureau Bob
Drie en half jaar geleden is Bureau Bob gestart als gespecialiseerd detacheringbureau voor planologen en geografen. Tot de klantenkring van Bureau Bob behoren inmiddels gemeenten zoals Amsterdam, Zwijndrecht, Enschede en Almere, de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant, de adviesbureaus Oranjewoud, RBOI, Inbo en Twijnstra Gudde, corporaties als Woonmaatschappij Maasland en Woongroep Twente en vastgoedmarktpartijen als Dynamis en WPM Groep. Bureau Bob detacheert zowel senioren als junioren. De vier werkvelden zijn: ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, economische zaken en planeconomie/vastgoed.

/ / /

Informatie voor de pers

U kunt met vragen contact opnemen met Marleen van Beek-Hermkens, manager Bureau Bob: telefoon (024) 373 58 11.

---- --