Dienstenbond CNV

Ontwikkelingen bij Aldi Drachten BV
18-10-2004

Wij kregen zeer recent een groot aantal meldingen binnen aangaande het al dan niet willen uitbetalen van overwerkuren en het aanbieden van nieuwe contracten waarin je als medewerker moet aangeven of je meer of minder uren wilt werken dan het huidige aantal uren dat in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Reden genoeg om u te informeren over uw rechten in deze.

Uitbetaling overwerkuren
De regel is dat in de VGL-CAO, waar u onder valt, hierover een artikel is opgenomen die exact aangeeft hoe de uitbetaling van overwerk dient te geschieden. In artikel 10 lid 4 staat geschreven dat voor elk uur dat u overwerkt het normale uurloon vermeerderd met 35%, bij voorkeur wordt uitgekeerd in vrije tijd. Deze vrije tijd, overeenkomende met het bedrag van loon en toeslag dient binnen vier weken na het overwerken te worden gegeven. Indien het overwerk niet binnen vier weken (na overwerken) is gecompenseerd, heeft de werknemer het recht om te bepalen welke vorm van compensatie wordt toegepast, in tijd, door middel van tijdsparen conform artikel 17 van de VGL CAO of in geld. Kortom, discussie gesloten.

Aanbieden van nieuwe contracten met afwijkend aantal contracturen Wij hebben de indruk dat Aldi Drachten BV, qua door Aldi Holding opgelegde normen, heel goed scoort ten opzichte van de andere districten. Echter, op één punt blijft Aldi Drachten BV volgens ons achter op de andere districten en wel op de bezetting van de uren in de filialen. Er wordt nu heel snel door de directie van Aldi Drachten BV geschakeld door medewerkers van de filialen die dit betreft een contract aan te bieden met daarin door de directie gewenste standaard contracturen. In de praktijk komt dit er op neer dat een medewerker die nu x aantal uren per week werkt kan kiezen voor de standaard uren die Aldi wil opleggen. Kortom, iemand moet meer of minder uren dan het huidige aantal contracturen gaan werken. Wij merken dat veel medewerkers die dit betreft niet weten waarom dit moet gebeuren en wat de gevolgen hiervan zijn. Stel dat een aantal medewerkers op vrijwillige basis kiest voor een wijziging van het aantal contracturen. Wat gaat er met de filiaalbezetting gebeuren als een ieder aangeeft meer te willen werken dan nu het geval is? Verplaatsing naar een ander filiaal doordat er nu een overcapaciteit aan uren is ontstaan? Een schone taak voor de directie van Aldi Drachten BV om haar werknemers hieromtrent te informeren.

Mag ik het nieuwe contract weigeren?
Voor de medewerkers die, bijvoorbeeld gezien hun thuissituatie, niet in staat zijn om meer of minder uren te werken dan de huidige situatie en indien zij beschikken over een arbeidscontract met daarin een vast aantal uren geldt het volgende.

Uitgangspunt is dat de medewerker niet verplicht is om in te stemmen met het stoppen van de huidige regeling. Zowel werkgever als werknemer hebben met het volle verstand het huidige aantal contracturen afgesproken en in de arbeidsovereenkomst vastgelegd. U kunt u uw werkgever hier aan houden.

Bij zeer hoge uitzonderingen doet zich een situatie voor waarbij het onredelijk is dat de medewerker zich tegen het wijzigen van de arbeidsduur verzet. Echter, dan moet het al zo zijn dat door weigering van de aanpassing van het aantal uren het bedrijf praktisch failliet zou gaan. Een dergelijke situatie doet zich niet voor bij Aldi Drachten BV. Immers, dan had Aldi Nederland dat ook wel tijdens het landelijke overleg tussen bonden en directie moeten laten weten. Kortom, u hoeft het nieuwe contract niet te tekenen maar het mag wel als u geen bezwaren heeft.

Indien u wel akkoord gaat met wijziging van het aantal contracturen Een werkgever die verandering wil brengen in een bestaande regeling, treedt in overleg met de werknemer. Hij doet daarbij een voorstel en geeft de medewerker tijd om na te denken over de voorgestelde verandering. Deze verandering betekent het stoppen met de huidige regeling (A) en het beginnen met een nieuwe regeling (C) mogelijk na een tussenfase (B). Vandaar dat wij u adviseren pas te tekenen nadat Aldi Drachten BV u volledig op de hoogte heeft gesteld van de gevolgen hiervan voor uzelf maar ook voor die van uw collegas in het filiaal.

Tenslotte, indien u vrijwillig kiest voor minder uren heeft u geen recht op een werkeloosheidsuitkering en dat is ook logisch. Immers, u kiest zelf voor minder uren er is dus geen sprake van noodgedwongen ontslag.

Mocht u naar aanleiding nog vragen of opmerkingen hebben neem dan contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken per mail g.seffinga@cnvdibo.nl of per telefoon (0512)583440.