TROS


Afdeling Communicatie
Hilversum, 18-10-2004

Televisie
RADAR

OMSTREDEN SEXGERICHTE THERAPIE
VERGOED DOOR VERZEKERAARS
Consumentenbond positief over "Reichiaanse massage"

Uit onderzoek van het TROS-consumentenprogramma RADAR van vanavond (maandag 18 oktober) blijkt dat de sterk sexueel getinte ASR therapie waarbij 'Reichiaanse massage' wordt toegepast, bijzondere uitgangspunten hanteert waarbij grote vraagtekens gezet kunnen worden.

Zo wordt de patiënt geheel ontkleed gemasseerd, waarbij het masseren van de genitaliën niet wordt geschuwd. Erecties en zaadlozingen kunnen volgens de therapeute voorkomen. Bovendien gaat de therapeut(e) zelf ook geheel uit de kleren gedurende de massage. Hoewel verdergaand seksueel contact tussen behandelaar en patiënt aanvankelijk wordt uitgesloten, verklaart Jan Kamst, therapeut, bedenker en docent van deze therapie in de uitzending van RADAR dat de overschrijding van deze grens wel mogelijk is als de patiënt daar tevoren schriftelijk mee in stemt. De afgeronde opleiding tot ASR therapeut kan in slechts 40 cursusdagen plaatsvinden.

ASR-therapeuten behandelen een waslijst aan klachten, variërend van winderigheid, aambeien en borstknobbeltjes tot trauma's als gevolg van seksueel misbruik. Op de website voor de opleiding tot ASR-therapeuten (die inmiddels na confrontatie door RADAR uit de lucht is gehaald) staan diverse foto's van naakte lichamen en penissen in erectie voorzien van hulpmateriaal als strikjes en bossen worteltjes*).

De therapie wordt vergoed door twaalf grote Nederlandse verzekeraars, die zich daarbij mede baseren op het oordeel van de Consumentenbond. De bond beoordeelde de ASR-therapie met een 7,4 in haar gids. Dr. H.S. Verbrugh, medisch ethicus verbonden aan de Erasmus Universiteit zegt in een reactie dat de Consumentenbond "krankzinnig" is geworden. Medisch juriste Mr. M. Kips van dezelfde universiteit zegt na het zien van de reportage van RADAR dat de therapie strafbaar is volgens het Wetboek van Strafrecht art. 249 en dat de Officier van Justitie zelfs zonder klachten de therapeuten kan vervolgen.


*) foto's van de inmiddels verwijderde website zijn bijgevoegd

Presentatie en eindredactie: Antoinette Hertsenberg

RADAR is ook te vinden op internet: www.trosradar.nl