VVD



18 okt 2004 - Reactie op vrijspraak Eric O.

INVOERING MOBIELE OFFICIER VAN JUSTITIE VOOR MILITAIRE UITZENDINGEN MOET ZORGVULDIGHEID OPENBAAR MINISTERIE VERBETEREN

VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen is bijzonder blij met de vrijspraak van sergeant-majoor der Mariniers Eric. O. Van Baalen woonde, vanochtend, de uitspraak van de rechtbank in Arnhem zelf bij. Deze uitspraak, die beantwoordt aan ons rechtsgevoel, is volgens Van Baalen een volledig eerherstel voor deze moedige militair, die zijn plicht in Irak deed. Eric O. is een voorbeeld voor onze krijgsmacht en onze samenleving. De VVD wenst Eric O. en zijn gezin nu vooral rust toe opdat de sergeant-majoor zich kan voorbereiden op het hervatten van zijn militaire loopbaan.

Voorts is de uitspraak een geweldige steun voor onze troepen in uitzendgebieden, die bij het uitoefenen van hun taken gepast geweld moeten kunnen gebruiken. De rechter bepaalde dat een militair niet mag worden opgezadeld met een onmogelijke bewijslast ten aanzien van beslissingen, die hij in een fractie van seconden moet nemen. Toepassing van noodzakelijk geweld hoeft slechts aannemelijk gemaakt te worden.

Van Baalen is van mening dat het Openbaar Ministerie de zaak Eric O. volledig heeft laten escaleren. De sergeant-majoor is direct als verdachte aangemerkt in plaats van als getuige gehoord. Hij is geboeid naar Nederland teruggevoerd. Hij is op de luchtmachtbasis Soesterberg vastgezet. Super-PG Jhr Mr J.L. de Wijkerslooth de Weerdesteijn heeft olie op het vuur gegooid met een persconferentie, waarin de zaak onnodig op scherp werd gezet. Het Openbaar Ministerie heeft vertrouwelijke militaire gegevens over Eric O. naar buiten gebracht, die zijn veiligheid ernstig zouden kunnen schaden. Uiteindelijk bleef van de zaak niets over. Eric O. werd door de militaire kamer van de rechtbank te Arnhem van alle de hem ten laste gelegde strafbare feiten vrijgesproken.

De VVD wil de huidige militaire strafrechtspraak grondig doorlichten opdat het vertrouwen van de uitgezonden militairen in het OM kan worden hersteld. Dat betekent dat de militaire kennis en ervaring op het gebied van uitzendingen bij het OM structureel versterkt moeten worden. Dat kan door het herinvoeren van de krijgsraad, danwel het grondig aanpassen van het huidige systeem, waarbij vervolging en rechtspraak bij het OM, resp. de civiele rechter is ondergebracht. Van Baalen denkt daarbij aan het invoeren van een mobiele officier van justitie met militaire ervaring, die bij een incident in een uitzendgebied direct kan invliegen, de situatie ter plaatse zelf kan onderzoeken en onverwijld kan bepalen of vervolging aan de orde is. Hiermee kan een lijdensweg als die van Eric O. voorkomen worden. Voorts wil Van Baalen dat het optreden van het OM in de zaak Eric O. door de ministers van Justitie en van Defensie wordt geëvalueerd. Zelfreflectie bij het OM is hierbij op zijn plaats.