Ingezonden persbericht


Nieuwe bewoner Berenbos Rhenen

Russische theaterbeer Dadon krijgt nieuw leven

Rhenen , 18 oktober 2004 Vandaag om 11.30 uur kwam in Het Berenbos in Rhenen een nieuwe beer aan: de Russische beer Dadon. Dadon, een jonge mannetjesbeer, zorgde jarenlang voor het vermaak van Russische kinderen in het theater Grandpa Durov's Corner in Moskou. In december 2003 viel hij zijn verzorger aan, die aan de verwondingen overleed. Uit vrees dat iemand de beer uit wraak iets aan zou doen, zocht een medewerkster van het theater een alternatief onderkomen voor hem. Uiteindelijk kwam zij terecht bij Alertis stichting voor beer- en natuurbescherming, voor plaatsing van Dadon in Het Berenbos.

Na maanden van voorbereiding, in samenwerking met Ouwehands Dierenpark, de Russische ambassade, enkele Russische ministeries, de contactpersoon van het theater en het IFAW (International Fund for Animal Welfare) in Rusland en Nederland, kwam Dadon maandagmorgen eindelijk in Het Berenbos aan. Dadon zal gedurende de winter in het quarantainegebouw van Het Berenbos verblijven. Het is niet mogelijk om hem tijdens de winterrust van de andere bewoners in het bos te introduceren. Dadon werd in Moskou gehouden in een kooi van 2m2 , dus heeft nu in ieder geval al een veel beter verblijf. In het voorjaar van 2005 vindt de introductie in Het Berenbos plaats en kunnen bezoekers hem komen bewonderen.

Het Berenbos
Het Berenbos biedt opvang voor mishandelde beren en is in 1993 opgezet op initiatief van Alertis stichting voor beer- en natuurbescherming. De beren die naar Het Berenbos komen, hebben vaak een tragisch leven achter de rug en krijgen in Het Berenbos de kans om te herstellen en weer te genieten van het leven. Alertis ontwikkelde een methode van opvang en behandeling die misbruikte beren hun gezondheid en levenslust teruggeeft. De huidige Berenbosbewoners zijn afkomstig uit o.a. Turkije, Bosnië, Duitsland en Rusland.

Alertis

Alertis, voorheen Stichting Berenbos Rhenen, zet zich in voor de bescherming van de beer en zijn leefgebied. De stichting doet dat door projecten op het gebied van natuurbescherming, welzijn, wetenschappelijk onderzoek en voorlichting en educatie. Het Berenbos in Rhenen is een van de bekendste projecten van Alertis.

**********

Einde persbericht