Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Advies Kiesraad over wetsvoorstel wijziging kiesstelsel TK

Vandaag heeft de Kiesraad advies uitgebracht over het wetsvoorstel van het kabinet dat een gemengd kiesstelsel voor de Tweede-Kamerverkiezingen introduceert. Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) had de Kiesraad om advies gevraagd.

Gegeven de politieke keuze voor een gemengd kiesstelsel, kan de Kiesraad in hoofdlijnen instemmen met de in het wetsvoorstel neergelegde uitwerking van dit stelsel in de Kieswet. Zo stemt de Raad ermee in dat het mogelijk is gemaakt districtskandidaten tevens op de landelijke lijst van hun partij te plaatsen, dat een districtskandidaat slechts in één district kandidaat kan staan en dat politieke partijen die een landelijke kandidatenlijst indienen niet verplicht zijn tevens aan de districtsverkiezingen deel te nemen. Ook vindt de Kiesraad het een juiste keuze dat het stellen van kandidaten voor de verkiezingen van de Tweede Kamer is voorbehouden aan politieke partijen, dat de kandidaatstelling voor de verkiezingen van de Tweede Kamer centraal bij de Kiesraad dient te geschieden en dat politieke partijen alleen voor een districtszetel in aanmerking komen als zij ook met de landelijke lijst een zetel hebben behaald.

De Kiesraad blijft het een bezwaar vinden dat het stelsel aanzienlijk gecompliceerder is dan het huidige stelsel, zonder dat dit leidt tot een evident betere wijze van verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. Dit punt had de Kiesraad ook al in zijn eerdere advies over de Hoofdlijnennotitie naar voren gebracht. In dit verband plaatst de Kiesraad kritische kanttekeningen bij de ingewikkelde en ondoorzichtige wijze van zetelverdeling, het uiteenlopende aantal districtszetels per district, de omstandigheid dat geen overdracht van stemmen op districtskandidaten van dezelfde partij mogelijk is en dat een districtsvertegenwoordiger bij zijn vertrek wordt opgevolgd door een kandidaat van de landelijke lijst.

De Kiesraad vraagt zich aan het slot van zijn advies af of het wetsvoorstel een wezenlijke bijdrage aan de versterking van de democratie levert. Doordat met verscheidene terechte wensen ten aanzien van de vormgeving van het stelsel rekening is gehouden, is het volgens de Kiesraad een stelsel waar niet al te veel tegen is. Daar staat volgens de Raad echter tegenover dat er ook zo weinig vóór pleit.

Noot voor de redactie,