ANBO

Thuiszorgcliënten hard geraakt door verhoging eigen bijdrage

Uit een vervolgonderzoek van de NPCF (Nederlanse Patiënten Consumenten Federatie) uitgevoerd door de Stichting De Ombudsman, blijkt dat 75% van de onderzochten hard geraakt wordt door de gevolgen van de verhoging van de eigen bijdrage voor de thuiszorg.

Vooral (chronisch) zieken, mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en weinig steun in hun omgeving hebben, zijn afhankelijk van thuiszorg. Zij hebben weinig te kiezen als de kosten voor de thuiszorg te hoog worden. De uitkomsten van dit onderzoek tonen nog eens aan dat het noodzakelijk is de effecten van de kabinetsmaatregelen te monitoren. Het eerdere onderzoek van VWS beperkte zich slechts tot het aantal opzeggingen.

In het voorjaar van 2004 onderzocht de NPCF de gevolgen van de toen pas bekend geworden verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg. Nu, ruim een half jaar later en met meer zicht op of men oplossingen heeft gevonden, blijkt dat voor een deel van de mensen de financiële belasting te zwaar is. In bijgevoegd rapport Alle franje is van mijn leven af kunt u de uitkomsten van het onderzoek lezen. Het onderzoek is een van de eerste die de NPCF heeft uitgevoerd en zal uitvoeren naar de effecten van het kabinetsbeleid.

U kunt het complete rapport downloaden van:
http://www.npcf.nl/home.html