Het Nederlandse Rode Kruis

18 oktober 2004
Gehandicapten genieten van Martinair-dag op Mallorca

50 chronisch zieken en gehandicapten maakten een dagtocht naar Mallorca

Martinair stelt jaarlijks voor één dag een van hun vliegtuigen met bemanning beschikbaar. Deze speciale dag is bedoeld voor mensen waarvoor vliegen een droom is. Een droom die moeilijk te realiseren is door bijvoorbeeld de fysieke beperkingen van een handicap. De tocht ging naar Mallorca.

Een droom realiseren

Op Mallorca werd een bezoekje gebracht aan het strand

Vijftig chronisch zieken en gehandicapten van 12 tot 88 jaar oud gingen mee op reis. De passagiers werden zonodig uit hun rolstoel geholpen en in een gewone vliegtuigstoel getild. Vooral de vliegreis was voor velen een hele ervaring. "Opstijgen, landen, het is allemaal hartstikke leuk, maar het uitzicht is het mooiste", vertelt mevrouw de Wilde (88). Ze had nog nooit gevlogen. "Hoog boven de wolken, hoe verder het toestel naar het zuiden ging, hoe helderder het werd." Op Mallorca schijnt de zon en is het 25 graden.

Pootje baden in zee
Met aangepaste touringcars maakten de gasten en rondrit over het eiland. Maar het hoogtepunt was het bezoek aan het strand. Dankzij de hulp van de vliegtuigcrew en een aangepaste rolstoel konden een aantal gehandicapten zelfs voor het eerst van hun leven de zee in.

Met een speciale rolstoel gingen een aantal gasten voor het eerst van hun leven het water in

De passagiers zijn de hele dag bijgestaan door dertig vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis. Ook de vliegtuigcrew stelde gratis hun tijd ter beschikking. Ook voor hen een bijzondere ervaring. "Als je bedenkt dat gehandicapten nog nooit met hun voeten in zee hebben gestaan is dit nog geweldiger", aldus stewardess Hanneke Swart.

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden of in de vacaturebank

* Wilt u ook mee op vakantie? Meer informatie over de vakanties.