Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 18 oktober 2004

Geen plaats in Litouwse dierentuin voor Amersfoortse bavianen

Gerucht over oplossing voor overschot aan bavianen onjuist

De dierentuin van Litouwen heeft geen plaats voor de mantelbavianen van DierenPark Amersfoort. Dit heeft de Litouwse dierentuin zelf gezegd vanmorgen in een telefoongesprek met DierenPark Amersfoort. DierenPark Amersfoort heeft een overschot aan mantelbavianen en is op zoek naar een opvangadres. Het park heeft geen besluit genomen om de apen te laten inslapen.

In tegenstelling tot de berichtgeving vandaag in de pers, heeft DierenPark Amersfoort geen besluit genomen om het overschot aan bavianen in te laten slapen. Integendeel, aangemoedigd door de vele reacties voelt het park zich gesteund om verder en intensiever te zoeken naar een oplossing. Het park zoekt zelfs buiten te Europese grenzen voor een opvangplek voor de apen.

Het gerucht over de Litouwse tuin ontstond gisteren toen een Litouwse gast tegen een medewerker van DierenPark Amersfoort vertelde dat de dierentuin daar de apen zou opnemen in de collectie. Bij navraag bleek dit om een gerucht te gaan. Geen enkele Nederlandse of Europese dierentuin of apenopvangcentrum heeft ruimte voor de mantelbavianen van DierenPark Amersfoort. In de afgelopen 3 jaar hebben alle 280 leden van de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria (EAZA) de gelegenheid gehad om opvang te bieden voor de bavianen, maar het Amersfoortse park heeft nog steeds geen aanbod ontvangen. Het park staat open voor constructieve ideeën en verwelkomt realistische oplossingen.


---

Noot voor de redactie,