Time : 4:15:15 PM
Date : Monday, October 18, 2004
Sender Name: VVW-Nieuwpoort Euromarina

Grootste jachthaven van Noord Europa investeert 1,5 miljoen Euro inwatersport en haalt wereldcongres binnen

Grootste jachthaven van Noord Europa investeert 1,5 miljoen Euro in watersport en haalt wereldcongres binnen.

De meeste mensen hebben een indruk dat een jachthaven zich enkel bezig houdt met het verschaffen van ligplaatsen voor speelgoed van de meer gefortuneerde klasse.

VVW-Nieuwpoort, Eurojachthaven wil aantonen dat deze stelling op zijn minst eng is en zij op tal van maatschappelijke draagvlakken haar duit in het zakje doet.

Op sportief en toeristisch economisch vlak

1.De jachthaven behartigt de strandaccommodatie problematiek voor menige strandclub . Dit is onder andere door bemiddeling met de bevoegde overheden, met know-how en financiële middelen. Zo hielpen we in de laatst vijf jaar de accommodaties van Heist en Zeebrugge realiseren , met de plaatselijke watersporters en in nauw overleg met de betrokken gemeentebesturen. Op dit moment is men met de gemeente Middelkerke gestart met de voorbereiding van een nieuwe strandaccommodatie te Westende . Deze investering wordt geraamd op 500.000 euro.


2. Brugge,St Pietersplas : Het Bloso sloot de meeste van haar watersportcentra in West-Vlaanderen. VVW-Nieuwpoort onderhandelde met verschillende overheden opdat deze activiteiten in clubverband konden blijven bestaan , wat in Harelbeke op De Gavers en op de Spuikom in Oostende lukte;en in Dikkebus op de vijver ,niet. In Brugge, aan de Sint Pietersplas, moesten we zelf investeren en kochten we een deel van de gronden en de Bloso gebouwen , om er de watersport te kunnen behouden. Omwille van de positieve medewerking van de stad Brugge konden we dit realiseren en kregen we het ganse domein in erfpacht voor vijftig jaar. Vermits er in gans Vlaanderen een tekort is aan logiesfaciliteiten voor sportieve jongeren zijn we er gestart met het bouwen van een overnachtingaccommodatie voor 96 sportievelingen welke we gaan combineren met sociaal toerisme, namelijk fietsvakanties in Brugge. Deze investering is gebudgetteerd op 1 miljoen Euro.

3. De Vlaamse Zeezeilschool is uniek en de grootste zeilschool van het land. Met als doel de watersport democratisch te houden ,organiseert VVW-Nieuwpoort aan betaalbare prijzen theoretische cursussen over gans Vlaanderen en praktijkcursussen van uit Nieuwpoort.
Dit jaar mochten ze voor het eerst de kaap van 1000 leerlingen overschrijden .

4.Het zeilwagenrijden, één van de watersporten die zij ook ondersteunen , en waar Vlamingen sterk in zijn, heeft in de persoon van Johan Sobry op het laatste wereldkampioenschap een Wereldkampioen voortgebracht .
Een resultaat van de werking in de breedte.


5.Steven Desloovere is al enkele jaren opgenomen in de wereldorganisatie van jachthavens, jachthavengebonden bedrijven -en overheden, Icomia, die specialisten uit de jachthavensector groepeert. Om de drie jaar organiseren zij wereldwijd een congres , in '99 was dit in Fort Lauderdale , in 2002 in Sydney en 2005 is dit in San Diego . We zijn er in geslaagd om dit International Marine Comitee Conference 2008 , naar Vlaanderen te krijgen .

Op sociaal vlak:
VVW-Nieuwpoort gaat eveneens onder zeil met de Mentor Foundation België en met De Sleutel. We willen wind in de zeilen geven aan drugpreventie en drughulpverlening en dit met twee nieuwe projecten: Drugpreventie is méér dan ooit een dringende noodzaak in onze samenleving.
Mentor is de grootste onafhankelijke stichting voor drugpreventie in de wereld. De Belgische afdeling van Mentor wordt eind dit jaar opgericht, volledig met middelen uit de privé-sector, en zal de overheid ondersteunen in haar inzet om kinderen en jongeren te behoeden voor drugmisbruik. Dat gebeurt aan de hand van een jaarlijkse mediacampagne over drugs en enkele gerichte projecten die ook de ouders en de leerkrachten betrekken bij de preventie. Wij willen hiertoe onze bijdrage leveren door vanaf volgend jaar onze jaarlijkse zeiltocht voor het goede doel te organiseren ten voordele van deze stichting. Op 3 september 2005 zullen 1000 personen tegen betaling een zeiltocht kunnen ondernemen met de skippers van onze clubs, en de opbrengst gaat integraal naar de drugpreventie.

Een tweede project is ten voordele van de drughulpverlening. De Sleutel is een organisatie die over gans Vlaanderen en Brussel instaat voor de opvang, begeleiding en tewerkstelling van mensen die om één of andere reden het slachtoffer zijn geworden van drugverslaving. In de therapeutische gemeenschappen van De Sleutel worden deze mensen intensief begeleid via therapie, werken in structuur, sport en groepsactiviteiten. Na hun verblijf bij De Sleutel zijn ze voldoende gesterkt om zonder drugs opnieuw te functioneren in de maatschappij. In het kader van hun therapeutisch programma zullen wij deze jongeren leren zeilen op twee van onze opleidingsschepen. Na hun opleiding zullen zij een attest ontvangen en onder begeleiding zelf een zeiltocht kunnen ondernemen.

Zuiver economisch
Als jachthaven dienen wij de hoogst noodzakelijke service te garanderen. Daarom zetten wij in de winter, zo'n 600 boten op het droge. Op 16 oktober stelden we het laatste snufje voor in dit marktsegment , namelijk een unieke 50 ton mobiele botenlift met afstandsbediening. Een investering van 150.000 euro.

Contactpersoon voor de pers:
Steven Desloovere
Directeur VVW-Nieuwspoort
tel.: 058/ 23 52 32
e-mail: steven@vvwnieuwpoort.be