Ingezonden persbericht


Persbericht

18 oktober 2004

Winnaars Goede Praktijken Competitie veilig en gezond werken

In het kader van de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk is op 18 oktober jl. in het Maasgebouw van stadion De Kuip in Rotterdam een startmanifestatie gehouden. Tijdens deze startmanifestatie 'Veilig Bouwen' zijn freesbedrijf Nederlandse Frees Maatschappij uit Mijdrecht en bouwbedrijf Aan de Stegge uit Roosendaal uitgeroepen tot winnaars van de Goede Praktijken Competitie 2004. Beide winnaars hebben inzendingen voor respectievelijk verbeteringen aan materieel en aan organisatie ingediend. Beide initiatieven zijn financieel ondersteund door het Arboconvenant Bouw.

De jury heeft in totaal drie prijzen uitgereikt, de Nederlandse Frees Maatschappij (NFM) won de eerste prijs en bouwbedrijf Aan de Stegge een gedeelde tweede prijs. De winnaars zijn verkozen uit een veld van veertien genomineerde inzendingen. Het publiek kende een publieksprijs toe.

Beide bedrijven ontvingen de Nederlandse Goede Praktijken prijs uit handen van staatssecretaris H.A.L. van Hoof van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De winnaars zijn door de jury tevens genomineerd voor de Good Practice Award van het Europees Agentschap. Deze Europese Good Practice Award wordt op 22 november op de slotmanifestatie van de Europese Week in Bilbao (Spanje) uitgereikt.

Reductie stof en kwartsstof

NFM heeft de prijs gewonnen vanwege aanpassingen aan zijn freesmachines. Daardoor worden stof en kwarts uit de ademzone van de machinisten gereduceerd. De freeskast is luchtdicht gemaakt en lucht wordt uit de freeskast afgezogen. Hierdoor ontstaat reductie van het stof en kwartsstof dat bij het frezen van asfalt vrijkomt. Voor alle frezen geldt nu dat blootstelling onder de grenswaarde van respirabel kwartsstof blijft. Daarmee wordt tevens aan de doelstellingen van het arboconvenant voldaan.

De hoofdprijs is toegekend omdat het bedrijf kans heeft gezien op een zeer praktische manier de arbeidsomstandigheden voor machinisten en personeel dat bij de machines werkt aanzienlijk te verbeteren. Het bedrijf heeft voor de aanpassing van de machines subsidie ontvangen van het Arboconvenant Bouw. Het prijzengeld à ¤ 10.000 wordt besteed aan de verdere verbetering van het systeem.

Vermindering werkdruk en stress

Bouwbedrijf Aan de Stegge is tot winnaar uitgeroepen, omdat het bedrijf kans heeft gezien de werkdruk en stress van uitvoerders sterk te verminderen door hun invloed en verantwoordelijkheid te vergroten. Er waren veel communicatieproblemen tussen uitvoering, ontwerp en projectleiding binnen het bouwbedrijf. Uitvoerders moesten vaak met incomplete of niet op de uitvoering afgestemde informatie aan de slag. Dit leidde tot extra werkdruk en frustratie. Om dit op te lossen is veel zorg besteed aan betere communicatie en afstemming binnen de organisatie. Daardoor is de werkdruk sterk verminderd en worden projecten efficiënter uitgevoerd.

Aan de Stegge is een van de bedrijven die in het kader van het Arboconvenant Bouw heeft deelgenomen aan het project 'Anders organiseren' dat tot doel heeft werkdruk te reduceren. Het bedrijf zal de gewonnen ¤ 2.500 besteden aan kennisoverdracht in de bedrijfstak over een betere organisatie van bouwprojecten.

Veilig en gezond bouwen centraal

Veiligheid en gezondheid in de bouw is dit jaar het thema van de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Deze wordt gehouden van 18 tot en met 22 oktober. Het thema omvat ook werkzaamheden als onderhoud en renovatie, verwijdering van asbest, monumentenzorg en aanleg en onderhoud van wegen. Veilig bouwen staat centraal tijdens deze week. De startmanifestatie heeft plaatsgevonden op 18 oktober jl. in het Maasgebouw van stadion De Kuip In Rotterdam en vormde de aftrap voor de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (van 18 t/m 22 oktober).

Arboconvenant Bouw

WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee AVBB, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Doelstellingen van WERKGOED zijn minder bukken en tillen, minder blootstelling aan kwartsstof en oplosmiddelen en een betere organisatie van bouwprojecten.