European Commission

IP/04/1240

Brussel, 18 oktober 2004

De toekomst van Europese steden: de Europese topconferentie over steden in Noordwijk en Leiden (Nederland)

Op 18 en 19 oktober komen meer dan 600 vertegenwoordigers uit steden uit alle EU-lidstaten bijeen in de Nederlandse plaatsen Noordwijk en Leiden voor de Europese topconferentie over steden. De Europese Commissie en het Nederlandse voorzitterschap hebben burgemeesters, stadsvernieuwingsbureaus, plaatselijke groepen en andere belanghebbenden uitgenodigd om over de nieuwe uitdagingen voor de steden in de uitgebreide EU te discussiëren. Op de agenda staan een discussie over de voorstellen van de Commissie voor het toekomstige Europese beleid op dit gebied, en de presentatie van nieuwe gegevens over de sociaal-economische situatie in de Europese steden. Dit is de derde Europese topconferentie over steden, na die van Londen in 2002 en die van Milaan in 2003.

Steden zijn motoren van economische groei en innovatie. Zij staan in de frontlinie van de strijd voor ecologische duurzaamheid en sociale integratie. Jacques Barrot, de commissaris voor regionaal beleid, zei bij de opening van de conferentie: "De Commissie stelt voor om de rol van de steden bij de komende generatie Europese ontwikkelingsprogramma's, die in 2007 moeten beginnen, te versterken. Volgens dit voorstel moeten stadsprojecten meer financiering krijgen, moet het beheer sterker worden gedecentraliseerd en de uitwisseling van beste praktijken meer nadruk krijgen. Op deze stedentopconferentie zal ik de burgemeesters en de voornaamste actoren op het gebied van stedenbeleid vandaag oproepen de voorstellen van de Commissie te steunen."

Nederlands vice-premier Tom de Graaf is mede gastheer. Sprekers op de conferentie zijn onder andere een aantal burgemeesters - waaronder een aantal van hoofdsteden - en de vice-voorzitter van de commissie regionale ontwikkeling van het Europees Parlement, de heer Jan Marian Olbrycht, vice-voorzitter van het Comité van de Regio's, de heer Albert Bore, en de voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité, de heer Roger Briesch. Péter Balázs, lid van de Europese Commissie, zal op 19 oktober de eindconclusies van de stedentop trekken.

Er komen vier rondetafeldebatten over de situatie in de Europese steden en het Europese beleid. Verder zal commissaris Barrot een nieuwe website in gebruik stellen waarin een schat aan gegevens over de levenskwaliteit in steden in heel Europa is samengebracht ("Urban Audit"). Tot slot zal tijdens de conferentie een discussie worden gehouden over de eerste resultaten van URBACT, het Europese netwerk voor de uitwisseling van ervaringen met stadsvernieuwing.

Vertegenwoordigers van de steden hebben verschillende door de burgemeesters te ondertekenen verklaringen voorbereid, waarin een sterke stedelijke dimensie van het cohesiebeleid van de EU wordt ondersteund.

Achtergrond

In het kader van het cohesiebeleid van de EU is in de gebieden van doelstelling 1 en 2 over de periode 2000-2006 via de Structuurfondsenprogramma's momenteel ongeveer 17 miljard euro uitgetrokken voor het economische, het sociale en het milieuherstel van stedelijke gebieden. Op 14 juli heeft de Europese Commissie wetsvoorstellen gepubliceerd voor het toekomstige Cohesiebeleid. Deze voorstellen volgden op drie jaar van open discussies in verschillende settings, waaronder twee forums over cohesie, twee stedentopconferenties en meer dan 300 schriftelijke bijdragen van belanghebbenden. De voorstellen geven de stedelijke autoriteiten een grotere rol bij het uitdenken en de uitvoering van Europese acties op het gebied van stedenbeleid en bieden meer gelegenheid voor de uitwisseling van ervaringen.

Aanvullende informatie

De website van Urban Audit

http://www.urbanaudit.org

Het URBACT-netwerk:

http://urbact.org

De Structuurfondsen en het URBAN-initiatief:

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/index_en.htm