Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 18 oktober 2004

Na 19 jaar weer Siberische tijgers geboren in Safari Beekse Bergen

In de nacht van zondag 17 oktober op maandag 18 oktober zijn er Siberische tijgers geboren in Safari Beekse Bergen. Het gaat om vier welpen. Uniek is dat het de eerste welpen zijn die sinds 1985 geboren zijn. Moeder is de nieuwe Siberische tijgerin Petruschka die sinds mei in Safari Beekse Bergen woont. Zij is vier jaar oud en geboren in Le Barbén, Zuid-Frankrijk. Op advies van de fokcoördinator voor tijgers in dierentuinen kwam zij naar Hilvarenbeek. Vader is tijger Epos die helaas vorige maand is overleden. De komende dagen zijn erg spannend. Het is voor moeder Petrushka haar eerste nest. De eerste worp van een tijgerin loopt zowel in de natuur als in dierentuinen nogal eens fout af, omdat de moeder geen ervaring heeft. Verwaarlozen of opeten van de jongen is soms het gevolg. De welpen en hun moeder verblijven voorlopig dan ook achter de schermen en zijn niet voor het publiek te zien.

Internationaal fokprogramma
Safari Beekse Bergen huisvest al sinds begin jaren tachtig Siberische tijgers. Omdat tijgers in de vrije natuur met uitsterven worden bedreigd, is er voor deze dieren een internationaal fokprogramma. In de beginperiode van het park zijn in Safari Beekse Bergen enkele tijgers geboren. Deze dieren zijn verhuisd naar andere dierenparken. De laatste jaren is er door middel van anticonceptie aan geboortebeperking gedaan. Voor een verantwoorde fok is het namelijk noodzakelijk om, internationaal gezien, de beste combinaties te fokken. De toenmalige vrouw Rakina mocht zich niet voortplanten. Toen Rakina overleed is de nieuwe vrouw Petrushka gekomen. Met haar kon wel gefokt worden.

Blinde jongen
Een tijger wordt geslachtsrijp als hij 3 à 4 jaar oud is. Een vrouwtje is slechts een paar dagen krols, maar in die korte periode kan er dan wel 100 keer gepaard worden. De krolse perioden variëren bij elk vrouwtje, maar komen wel het hele jaar door voor. Na een draagtijd van ongeveer 3 maanden, wanneer het mannetje weer verdwenen is, werpt het vrouwtje meestal 2 tot 4 jongen in een schuilplaats. Zij verzorgt de in het begin hulpeloze, blinde jongen alleen. Gewoonlijk werpt de tijger slechts om de twee of drie jaar. De geboorte van een nest tijgers is dan ook erg uniek, met name in dierentuinen.

Dierentuinen zetten zich in voor tijgers
Vorig jaar is er een campagne voor de bescherming van de tijger in het wild: 'de EAZA-tijgercampagne' van start gegaan in een groot aantal Europese dierentuinen. Zij besteden op verschillende manieren aandacht aan tijgers. Bezoekers worden voorgelicht over de bedreiging van tijgers in het wild en er wordt geld ingezameld ter ondersteuning van negen projecten om tijgers in hun eigen leefgebied te beschermen. Safari Beekse Bergen neemt ook deel aan deze campagne. Komend weekend wordt in het park door de Stichting vrienden van Safari Beekse Bergen een cadeautjesmarkt georganiseerd. Door de verkoop van leuke souvenirs zamelen zij geld in ten behoeve van de tijgercampagne.

Een dagje Afrika
In Safari Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, jachtluipaarden en neushoorns. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door dit grote dierenpark te maken. Neemt men de Safaribus of Safariboot dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de Wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan.

Meer informatie over Safari Beekse Bergen is te vinden op: www.safaribeeksebergen.nl maar men kan ook bellen met Safari Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (0,15 euro p.m.)

Noot voor de redactie (