Artsen zonder Grenzen


Hulp in Colombia na overstromingen
maandag 18 oktober 2004

Artsen zonder Grenzen biedt hulp in de Colombiaanse stad Monteria, na overstromingen daar. Het team in de stad verzorgt basisgezondheidszorg, verdeelt waterzakken en zeep en zorgt voor drinkwater. Verder zorgen de medewerkers ook voor doorverwijzing naar ziekenhuizen in de stad.

Door de overstromingen zijn 20.000 mensen in de sloppenwijken in alle delen van de stad dakloos geworden. De mensen in de sloppenwijken zijn erg arm en komen oorspronkelijk uit de plattelandsgebieden waar gevochten wordt. Ze zijn illegaal neergestreken op laaggelegen stukken land.

De overstromingen keren jaarlijks terug, als gevolg van de regentijd. De hevigste regens vallen in oktober. Dit jaar zijn de overstromingen erger dan andere jaren. Dat komt ook doordat de riolering het water niet aankan. De ontheemden zeggen dat de lokale landbouwpraktijken en de slechte riolering in stand gehouden worden om de sloppenwijken te laten overstromen, zodat er geen nieuwe illegale woningen bijkomen. De autoriteiten hebben de daklozen ondergebracht in scholen in de buurt, nadat de mensen hadden gedreigd de wegen te blokkeren.

Ondanks dat deze situatie al jaren voorkomt, reageerde de lokale overheid langzaam en zorgde ze voor onvoldoende hulpgoederen. Nu de hulp eindelijk op gang komt, blijft AzG zich zorgen maken over de grote aantallen ontheemde families in scholen en andere tijdelijke onderkomens die over het hoofd gezien worden.

---