Gemeente Tilburg

18-10-2004
Grondprijzen gemeente Tilburg in 2005 stabiel

Het college stelt aan de raad voor om grondprijzen aan te passen aan de te verwachte conjunctuurontwikkelingen. De grondprijzen blijven hierdoor marktconform en in overeenstemming met de te verwachten grondprijzen in de andere grote Brabantse steden.

Woningbouw
Voor de woningbouw bedraagt de verhoging 2,075 %. Deze beperkte prijsstijging van de kavels voor woningen sluit aan bij de beperkte prijsstijging van de woningen, zoals die zich het afgelopen jaar heeft voorgedaan. De prijzen van woningen zijn de voorgaande jaren sterker toegenomen dan de bouwkosten, waardoor toen ruimte ontstond voor een aanzienlijke toename van de grondprijzen. Deze ruimte is door de beperkte prijsstijgingen van de woningen en de bouwkosten momenteel niet aanwezig. Om deze reden is besloten de grondprijzen te laten stijgen met enkel de conjunctuurontwikkeling.

Grondprijzen niet woningbouw
Voor de niet woonfuncties blijft de verhoging van de grondprijzen beperkt tot 1,175%.
Wethouder Janssen: Met een beperking van de prijsstijging dragen we uit dat Tilburg een aantrekkelijke gemeente blijft om grondaankopen te doen, ook al zijn de economische ontwikkelingen van de laatste tijd niet bijzonder gunstig geweest. We gaan er van uit dat in de toekomst een herstel van de vraag optreedt. Omdat in de kantorenmarkt een sterke cyclus in vraag- en aanbod heerst dienen dan tijdig nieuwe locaties van voldoende kwaliteit beschikbaar te zijn. Op dat moment worden kantoorlocaties nodig geacht van hetzelfde kwaliteitsniveau als in de huidige plannen is opgenomen.

Bedrijventerreinen
Bij de bedrijventerreinen wordt voorgesteld om gezien de economische ontwikkelingen en de daarbij behorende markt de grondprijzen te verhogen met de conjunctuurontwikkeling. Janssen: De grondprijzen blijven daardoor op een vergelijkbaar niveau met de andere grote Brabantse steden. Dit is goed voor onze concurrentiepositie.