---

Nieuwsberichten
---

Onderzoek toelagen Defensietop

18-10-2004 17:11:00

Als vervolg op het ingestelde onderzoek naar belonings- en vergoedingsbeslissingen ten aanzien van de ambtelijke top van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, heeft het Kabinet besloten ook onderzoek te laten doen naar de rechtmatigheid van de beloningsbeslissingen en de toekenning van onkostenvergoedingen bij andere ministeries. Minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes heeft hierover maandag (18 oktober) een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Het Kabinet is van mening dat op basis van dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat het overgrote deel van de beslissingen correct zijn verlopen. In een aantal gevallen zijn onrechtmatigheden aangetroffen. Verdere informatie hierover is te vinden op www.minbzk.nl.

Ter uitvoering van bovengenoemd besluit is voor Defensie onderzoek gedaan door de Audit Dienst Defensie (ADD). Daarbij zijn alle militaire ambtenaren met de rang van commandeur, brigadegeneraal en commodore of hoger, alsmede alle burgerambtenaren bezoldigd volgens schaal 16 of hoger in beschouwing genomen. Het onderzoek strekte zich uit over het tijdvak 2003 eerste helft 2004. Het ging om 181 functionarissen. Bij veertien van hen zijn onrechtmatigheden vastgesteld. In die individuele gevallen die door de ADD als materieel onrechtmatig zijn gekwalificeerd, is de Landsadvocaat om advies gevraagd.

De ADD heeft verder vastgesteld dat in het algemeen sprake is van toereikende procedures (inclusief interne controles) met betrekking tot beloningsbeslissingen en verstrekking van vergoedingen.

Volgens minister van Defensie Henk Kamp hebben zich, zeker met de kennis van nu, enkele misslagen voorgedaan. Daarom is defensiebreed een verbeterproject in gang gezet. De belangrijkste elementen hierbij zijn: * het beheer en de bevoegdheden tot het nemen van financiële beslissingen ten aanzien van topfunctionarissen onder centrale verantwoordelijkheid (i.c. de SG) te brengen; * in overleg met de landsadvocaat te bezien, of en hoe onjuiste beslissingen kunnen worden teruggedraaid; * waar onvolkomenheden in het administratieve vlak zijn vastgesteld, deze te herstellen; * de betrokken regelgeving in omvang en detaillering aanzienlijk te beperken en meer duidelijkheid te scheppen over de gewenste toepassing; * ten aanzien van individuele beloningsbeslissingen een zo groot mogelijke transparantie te bereiken door deze intern bekend te stellen; * de audit dienst te verzoeken de toepassing van het beloningsbeleid nadrukkelijk te betrekken bij het rechtmatigheidsonderzoek 2005.

De bevindingen van minister Kamp en het onderzoeksresultaat van de ADD treft u hierbij onverkort aan.

* Brief minister Kamp aan BZK

* Nota aan SG

* Bijlage A

* Bijlage C

* Bijlage D

* Bijlage E

* Bijlage F & G

Nieuws Nieuwsberichten