Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 18 oktober 2004

Verhuizing neushoorns maakt groeispurt mogelijk

Afgelopen weekend is de verhuizing van vijftien zwarte neushoorns naar het Mun-ya-Wana wildreservaat in Kwazulu Natal (Zuid-Afrika) voltooid. Door grote groepen neushoorns naar nieuwe leefruimte te verplaatsen willen initiatiefnemers Wereld Natuur Fonds en overheidsinstantie Ezemvelo KZN Wildlife het aantal zwarte neushoorns -een kritisch bedreigde diersoort- snel laten stijgen. De operatie verliep succesvol en duurde drie dagen.

Dit is de eerste neushoorn-verhuizing van het Black Rhino Range Expansion Project* van de twee partnerorganisaties. In Kwazulu Natal worden wel vaker neushoorns verhuisd, maar het gaat meestal om de veel talrijker zuidelijke witte neushoorns en om enkele exemplaren. De groep dieren die net in Mun-ya-Wana is aangekomen bestaat uit zeven vrouwtjes en acht mannetjes, in verschillende leeftijdsgroepen. Volgens neushoornexperts is dat een minimumaantal om snelle aanwas mogelijk te maken.

De neushoorns komen uit reservaten waar nog weinig ruimte voor ze is en gaan naar nieuwe leefgebieden. Het project maakt afspraken met particuliere landeigenaren en lokale gemeenschappen die hun land beschikbaar willen stellen en zelf kunnen profiteren van opbrengsten uit toerisme. Zwarte neushoorns zijn zeldzaam, en dus interessant om toeristen te lokken. Voor de natuurbeschermers is het een eerste stap in een reeks maatregelen om nieuwe leefruimte voor zwarte neushoorns te creëren.


* Range Expansion = uitbreiding van het leefgebied

////////////////////////////////////////


Wereld Natuur Fonds Nederland