Gemeente Oirschot

Aanleg skatevoorziening Middelbeers

Skateboard.jpg

Binnenkort zal er op het plantsoen aan de Klokkenmaker en Zonnedauw een skatevoorziening aangelegd worden. Daarmee gaat een wens van veel Beerse jongeren eindelijk in vervulling.

Lange voorbereiding

Al in april vorig jaar ontving de gemeente van een aantal jongeren uit Middelbeers het verzoek om een skatevoorziening aan te leggen in hun dorp. De gemeente had op dat moment helaas geen geld voor een dergelijke voorziening. Maar daar lieten de jongeren het niet zomaar bij zitten! Via de jeugdgemeenteraad hebben ze het onderwerp tóch weer op de agenda van de gemeente gekregen. Vervolgens heeft de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling inderdaad geld beschikbaar gesteld voor een skatevoorziening in de Beerzen. En om ervoor te zorgen dat de plannen ook écht uitgevoerd zouden worden, hebben de jongeren hun stem laten horen in de commissie voor Welzijn, onderwijs en sociale zaken (WSO) en in de commissie voor Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting (ROV). En dat hielp: de commissie besloot, dat de skatevoorziening nog dit jaar gerealiseerd moest worden.

De locatie

De gemeente is vervolgens op zoek gegaan naar geschikte locaties. Het plantsoen aan de Zonnedauw Klokkenmaker in Middelbeers kwam uiteindelijk als beste alternatief uit de bus, omdat dit een heel groot plantsoen is, en omdat het op deze locatie volgens het bestemmingsplan is toegestaan om een speelvoorziening aan te leggen.

Hoe ziet het eruit?

Omdat de jongeren zelf natuurlijk het beste weten wat ze willen, hebben zij zelf uit de door de gemeente aangevraagde offertes mogen kiezen. Dat hebben ze heel zorgvuldig gedaan: ze hebben niet alleen rekening gehouden met hun eigen wensen, maar hebben er ook op gelet dat de voorziening geschikt is voor kleinere kinderen, voor inlineskaters, stepjes én skateboarders. Uiteindelijk hebben ze gekozen voor een zogenaamde two-level quarterpipe, met allerhande verhogingen, buizen en andere zaken. De skatevoorziening zal ongeveer 10 bij 20 meter in beslag nemen, en wordt zoveel mogelijk aan de rand van het plantsoen aangelegd. Op deze manier blijft het overgrote deel van het plantsoen groen, en kunnen kinderen er bijvoorbeeld ook nog voetballen. Om overlast voor de buurt zoveel mogelijk te beperken, wordt de voorziening gemaakt van geluiddempend of geluidsarm, vandalismebestendig materiaal.Wij feliciteren de Beerse jongeren van harte met hun nieuwe aanwinst, en wensen ze heel veel skateplezier!