Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA Brussel voorstander uitbreiding dienstencheques in Brussel (18/10/04)

Het verhaal van de werkloosheid in Brussel wordt onbegrijpelijk. In het Brussels gewest, met 22 % werklozen, geraken de vacatures in de horeca niet ingevuld en nu blijkt ook dat het systeem van dienstencheques in tegenstelling tot het Vlaamse Gewest- geen succes heeft.

Het systeem van de dienstencheques wil werkzoekenden aan een officiële baan helpen in o.m. de thuishulp (licht huishoudelijk werk, poetswerk, boodschappendienst, ). Wie in het systeem stapt, krijgt via bemiddeling van zijn werkgever (interimkantoor, pwa-centrum, ), een job aangeboden waarvoor hij met dienstencheques wordt betaald. De dienstencheques worden door de gebruiker bij de overheid aangekocht en via de werkgever uitbetaald aan de werknemer. Het systeem is fiscaal interessant omdat de patronale lasten worden gedragen door de federale overheid en omdat de gebruiker een beperkte fiscale aftrekbaarheid geniet per aangekochte cheque.

Op deze wijze kan men het circuit van het zwart werk in de thuishulp officialiseren en geniet de werknemer van een degelijke sociale bescherming.

Het interimbureau DAOUST stelt echter vol verbazing vast dat de voortdurende vraag naar (ongeschoolde) huishoudelijke hulp via het systeem van de dienstencheques, absoluut niet geraakt ingevuld in Brussel.

Blijkbaar is in Brussel het (Franstalig) sociale middenveld nog steeds gekant tegen het systeem van dienstencheques, dat nochtans in het Vlaamse Gewest een groot succes kent.

De N-VA Brussel vraagt dan ook aan het sociale middenveld (vakbonden en sociale centra) in Brussel haar weerstand tegen het systeem op te geven. Het argument dat zwart werk meer opbrengt dan betaling met dienstencheques, is onaanvaardbaar en werkt verdere uitbuiting van huishoudpersoneel en poetspersoneel in de hand. Iedereen heeft recht op sociale bescherming, zeker de minst zwakke in de maatschappij.

Voor de N-VA moet de Brusselse regering een informatiecampagne opzetten en moet de Brusselse dienst voor Arbeidsbemiddeling (BGDA) de (ongeschoolde) werkzoekenden de weg wijzen naar het systeem van de dienstencheque.

Auteur:
Voorzitter N-VA Brussel
Karl Vanlouwe

Meer informatie:
Contactpersoon: Karl Vanlouwe, voorzitter N-VA Brussel Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: karl.vanlouwe@n-va.be
Url: www.n-va.be