Gemeente Hoorn


Kansen voor windenergie in West-Friesland

Persbericht d.d.: 18 oktober 2004

Dertien gemeenten in West-Friesland hebben gezamenlijk onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor het plaatsen van windturbines in de regio. De resultaten zijn vastgelegd in het Windplan West-Friesland. Het plan geeft een overzicht van de voorkeurslocaties voor het plaatsen van windturbines. Het is de bedoeling dat de gemeenteraden van de betreffende gemeenten zich nog dit jaar uitspreken over het windplan.

In het kader van dit windplan zijn 19 potentiële locaties beoordeeld op planologische en milieukundige aspecten van het plaatsen van windturbines. Uiteindelijk zijn 12 voorkeurslocaties overgebleven. Deze locaties zijn in principe geschikt om windturbines te plaatsen. Voordat deze turbines er daadwerkelijk staan, moeten nog diverse procedures doorlopen worden.

Besluitvorming
Het windplan wordt in oktober voorgelegd aan de colleges van de dertien gemeenten. Het is de bedoeling dat voor het eind van het jaar de gemeenteraden zich over dit windplan hebben uitgesproken. Vervolgens is het aan de marktpartijen met de realisatie van de turbines aan de slag te gaan.

Regionale samenwerking
Alle Westfriese gemeenten hebben hun ambities op het gebied van duurzame energie vastgelegd in klimaatafspraken met het ministerie van VROM en de provincie Noord-Holland. Onderdeel van deze afspraken is het vaststellen van locaties voor windenergie. De gemeenten hebben er voor gekozen om dat gezamenlijk te doen. Deze samenwerking garandeert een goede afstemming tussen de gemeenten en maakt het mogelijk de meest optimale locaties voor windenergie te benutten. Bovendien kunnen gemeenten de lasten en lusten van windenergie onderling verdelen.
---