Verbond van Verzekeraars

Wie doet wat in huis?

Wat zijn de gevolgen voor het gezamenlijke inkomen wanneer je als man minder gaat werken en als vrouw meer? Dat kunnen tweeverdieners sinds kort zien op de website www.wiedoetwat.nl. Op de site staat dat een eerlijker verdeling van zorg- en huishoudelijke taken tussen man en vrouw niet automatisch tot minder inkomen leidt.

De internettoepassing is ontwikkeld op basis van onderzoek in het kader van de campagne Mannen in de Hoofdrol. Hieruit bleek dat veel partners ten onrechte menen dat ze er financieel op achteruitgaan als ze het betaalde werk gelijker verdelen. In werkelijkheid hebben zeven op de tien stellen met een gelijk uurloon er echter juist baat bij als de partner die minder werkt (meestal de vrouw) een werkdag overneemt. En van stellen waarbij de ene partner minder werkt én een lager uurloon heeft (eveneens vaak de vrouw), is het voor één op de drie nog altijd gunstiger als de minst verdienende partner een dag per week meer gaat werken en de meest verdienende partner een dag minder.

Betere verdeling
De site is een initiatief van de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid van het ministerie van SZW en is bedoeld om tweeverdieners aan te sporen zorg- en huishoudelijke taken beter te verdelen. Op die manier krijgen vrouwen de kans te (blijven) werken. Volgens minister De Geus, coördinerend bewindspersoon voor Emancipatiezaken, is dat hard nodig. Onlangs zei hij tijdens een Europese conferentie dat mannen wel meer wíllen zorgen, maar dat daar in de praktijk niet altijd wat van terechtkomt. Volgens De Geus is het daarom goed dat de overheid steeds meer aandacht aan het onderwerp besteedt. Hij noemde onder meer de Wet arbeid en zorg en het Wetsvoorstel levensloop, die mannen en vrouwen moeten helpen om werk beter te combineren met andere taken.
Het onderwerp staat ook bij het Verbond op de agenda. Voorzitter Paul Overmars is sinds kort namens het Verbond ambassadeur van het Ambassadeursnetwerk, een groep prominenten die zich een jaar lang inzet voor een betere doorstroming van vrouwen naar hogere en topfuncties. Een van Overmars doelstellingen is om het glazen plafond in de verzekeringssector te doorbreken. Hij staat graag open voor feedback via vrouwen@verzekeraars.nl.

Verzekerd!, oktober 2004