Gemeente Ede

Geen bladopruimactie

GEEN BLADOPRUIMACTIE

Bewoners van `groene wijken` konden jaarlijks aan het eind van het jaar het blad uit de tuin aan de openbare weg aanbieden. Wij zorgden ervoor dat het blad opgehaald en afgevoerd werd naar een verwerkingsbedrijf. Helaas kunnen wij deze service niet meer bieden.

Strengere regels van de provincie
In de afgelopen jaren zijn de regels van de provincie Gelderland voor het verwerken van bladafval strenger geworden. Het is niet meer toegestaan om ingezameld bladafval (goedkoop) naar agrarische bedrijven af te voeren om als bodemverbeteraar gebruikt te worden. Het blad is vaak vervuild met zand, papier, plastic, resten van chemische middelen en dergelijke. Soms is het bladafval zo vervuild dat het ook niet gecomposteerd kan worden. Het moet voor een veel hoger tarief naar de afvalverbrandingsinstallatie gebracht worden.

Kosten te hoog
Mede daardoor zijn de kosten voor inzameling en verwerking van het bladafval in de afgelopen jaren flink toegenomen. Om de kosten voor afvalinzameling in de hand te houden kunnen wij helaas niet meer de extra service bieden om bladafval uit particuliere tuinen apart op te halen.

Wel regulier onderhoud
Het stoppen van de bladacties houdt niet in dat wij helemaal geen blad meer verwijderen. De openbare wegen en plantsoenen worden op normale wijze door ons onderhouden. Dit houdt ook het verwijderen van bladafval in.
Ook het om de week legen van de bruine GFT-container door Afvalcombinatie De Vallei gebeurt op de normale wijze.

Waar kunt u met uw blad naar toe?
De meest milieuvriendelijke manier is het blad zelf composteren op een composthoop of in een compostvat. U kunt het bladafval wegbrengen naar het Afvalbrengstation aan de Neonstraat 4 in Ede (bedrijventerrein Kievitsmeent). Het Afvalbrengstation is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 15.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. Normaal gespoken zijn hier kosten aan verbonden maar in oktober kunt u tuinafval gratis wegbrengen.
U kunt het blad ook laten ophalen door Afvalcombinatie De Vallei, telefoon (0900) 20 20 161. Hier zijn kosten aan verbonden. Lever het blad aan in grote papieren zakken (te koop bij de supermarkt) of los als u het blad in een aanhangwagentje zelf wegbrengt. Zorg ervoor dat er géén plastic zakken in het bladafval belanden!

Klachten en meldingen
Voor klachten of meldingen over overlast van bomen, verstopte straatkolken of gevaarlijke situaties als gevolg van bladafval kunt u terecht bij Meldpunt Wijkbeheer, telefoon (0318) 68 06 60.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op deze site bij `Afval in Ede`. Via deze internetpaginas kunt u ook de folder Compost maken? Zelf doen! downloaden. Deze folder kunt u ook aanvragen bij de heer Marc Bosboom, telefoon (0318) 68 09 53 of e-mail marc.bosboom@ede.nl. Heeft u verder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer Ron Molle, telefoon (0318) 68 01 69 of e-mail ron.molle@ede.nl

Laatste wijziging: 16-10-2004