Gemeente Ede

Chrudim op bezoek

GEMEENTEBESTUUR VAN CHRUDIM IN EDE

De burgemeester van Chrudim ing. Ladislav Liby bracht samen met een groot aantal gemeenteraadsleden uit de Edese partnerstad Chrudim een werkbezoek aan onze gemeente. De gasten werden tijdens het drie daagse bezoek vergezeld door het college van B&W en leden van de gemeenteraad.

Het uitwisselingsbezoek die door het gemeentebestuur van Ede in samenwerking met de leden van de stichting stedenband Ede-Chrudim werd georganiseerd stond in het teken van (jeugd)criminaliteit, ruimtelijke ontwikkeling en afvalbeleid. Daarnaast werd door de burgemeester en Gemeenteraadsleden van Chrudim deelgenomen aan de feestelijkheden rond de gehouden taptoe 2004. De periode van het bezoek viel samen met de Airborn-herdenking op de Ginkelse Heide. Ook een groep van para's uit Chrudim namen deel aan de sprong van vele honderden parachutisten.

Groot Batelaar
In het kader van (jeugd)criminaliteit werd een bezoek gebracht aan Groot Batelaar. Hier worden cliënten behandeld die in aanraking met justitie zijn gekomen of dreigen te komen. De behandeling richt zich op het gedrag van de cliënten dat hen in ernstige problemen brengt en waarmee zij zichzelf en anderen grote schade hebben toegebracht. Meestal krijgen zij de behandeling vanwege een justitiële maatregel of aanwijzing waarbij justitie aan cliënten de mogelijkheid biedt om behandeling te krijgen in plaats van straf.
Deze `drang` is nodig om de behandeling aan te gaan en goed af te maken. Als resultaat van de behandeling zien we dat cliënten beter in staat zijn om met passend gedrag in de maatschappij te functioneren, zodat de kans op het opnieuw ernstige schade toebrengen - recidive - aanzienlijk afneemt.
Foto: Groot Batelaar
Het bezoek aan Groot Batelaar gaf inzicht over de behandelmethode van (jeugd)criminaliteit.
Groot Batelaar bestaat uit een open forensisch therapeutische kliniek voor (jong)-volwassenen, uit een deeltijdkliniek voor jongeren en jeugdigen en uit een polikliniek voor jeugdigen waarin tevens nazorg gegeven wordt aan de voorheen opgenomen cliënten van de kliniek en de deeltijdbehandeling. De Chrudimse burgemeester sprak zijn waardering uit voor de wijze waarop vorm en inhoud wordt gegeven aan deze beschermde woonvormen, in Tjechie worden soortgelijke open woonvormen niet toegepast maar gezien de behaalde resultaten dat 60-70% van de behandelde personen geen delicten meer pleegt na afronding van de behandeling is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden hiervoor verder te onderzoeken zo lichte burgemeester Liby toe.

Foto: locatiedirecteur Beekhuizen van `Het Streek` Het Streek, locatie Amsterdamseweg

Locatiedirecteur dhr Beekhuizen lichte toe welke acties de school onderneemt om aantrekkelijk en passend onderwijs te bieden aan de leerlingen om zodoende leerling-uitval te voorkomen. Door de Edese leerplichtambtenaar werd nog een toelichting gegeven op de rol van het zorg adviesteam die vanuit verschillende invalshoeken een gezamenlijke aanpak bepalen waardoor leerlingen weer gemotiveerd naar school gaan.

Afvalbeleid
Aan het eind van de middag werd een bezoek gebracht aan afvalcombinatie de Vallei. Afvalcombinatie De Vallei heeft een uitgebreid takenpakket, dat varieert van het inzamelen van afval tot het reinigen van wegverhardingen en de riolering onder de verharding. Dankzij onze gemeentelijke achtergrond zijn wij goed op de hoogte van de regelgeving op onze vakgebieden. Naast onze uitvoerende taak, zijn wij dan ook in staat om op veel terreinen gerichte adviezen te geven zo werd toegelicht door de directieleden van de afvalcombinatie. Uitgangspunt van het afvalbeleid is om uiterlijk in 2006, 60% van al het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld en verwerkt te hebben door middel van een kostendekkende afvalstoffenheffing. Om afvalscheiding bij burgers te stimuleren heeft de gemeente Ede ook nog eens 100 glasbakken en 18 textielbakken geplaatst. Ook zijn er in Ede mogelijkheden om nog bruikbare goederen gratis te laten ophalen door de kringloopwinkel. Ook de gemeente Chrudim heeft belangstelling voor deze wijze van inzameling. Tijdens de rondleiding over het terrein van afvalcombinatie de Vallei was er zeker ook veel belangstelling voor de Edese houtwerf.
Foto: Afvalcombinatie De Vallei
Foto: Ede-zuid

Stedelijke ontwikkeling
De vrijdag stond in het teken van stedelijk ontwikkeling, bedrijventerreinen en de mogelijkheden rond Europese subsidie aanvragen. Door de ambtelijke dienst werd een toelichting gegeven op de nieuw te ontwikkelen kazerneterreinen en het Enkaterrein waarbij tevens het Enkadorp werd aangehaald als voorbeeld van Stedelijke ontwikkeling waar Ede trots op is. Oud Ede-Zuid mogen we beschouwen als een uniek stukje Ede. Stedenbouwkundige en architectonische aspecten zijn met elkaar verweven, waarbij niet zozeer de gebouwen op zich de waarde bepalen, als wel de samenhang tussen gebouwen en de omgeving.

Bij schenker logistiek werden de Tsjechische gasten geïnformeerd over de ontwikkeling van de Edese bedrijventerreinen en de belangrijkste uitbreidingsplannen hiervan. Maar vooral was er veel belangstelling voor de mogelijkheden rond Europese subsidieaanvragen. Juist de samenwerking tussen Ede en Chrudim biedt mogelijkheden in dit kader. Ook de gemeente Ede zelf probeert meer aandacht te geven aan het binnen halen van subsidies. Binnen de gemeente Ede is een coördinerend ambtenaar aangesteld die het subsidiebeleid voor de hele gemeente vorm gaat geven.
Sinds de toetreding van de nieuwe lidstaten per 1 mei 2004 waaronder ook Tsjechië zijn de mogelijkheden alleen maar vergroot wat ook kansen biedt voor de stedenband Chrudim - Ede.
De Europese Unie richt zich momenteel met name op de samenwerking tussen de oude en nieuwe lidstaten. Voor Chrudim en Ede betekent dit dat er gezamenlijke ontwikkelingen in gang gezet kunnen worden. Te denken valt aan subsidies op het gebied van Welzijn en Zorg, Bedrijventerreinen en ICT.
Foto: Naambord Chrudimplantsoen
Ook werd door de Chrudimse leden een bezoek gebracht aan het Chrudimplantsoen.

De gemeente Ede heeft tijdens de het uitwisselingsbezoek aan het gemeentebestuur van Chrudim de handreiking gedaan om samen te kijken naar de samenwerking mogelijkheden op het gebied van 1 of meer beleidsterreinen om zodoende Europese subsidies binnen zien te krijgen. Het gemeentebestuur van Chrudim heeft de handreiking met dank aanvaard.
De komende maanden zullen de gemaakte afspraken verder uitgewerkt worden tot bredere samenwerking in het nu al 10 jarige bestaan van de stedenband Chrudim- Ede.

Namens de voorbereidingsgroep,
Piet Plug

Foto: Burgemeester en raadsleden uit Chrudim
De burgemeester en raadsleden uit Chrudim.

---

De foto's zijn gemaakt door het raadslid P.Plug

Laatste wijziging: 17-10-2004