Gemeente Ede

Ede `vrijetijdsstad` nr. 2

EDE - `vrijetijdsstad` nummer twee

De gemeenten Emmen, Ede, Apeldoorn en Leeuwarden hebben de beste totaalscore op het gebied van vrijetijdsvoorzieningen. Haarlemmermeer, Schiedam en Zoetermeer halen daarentegen de slechtste cijfers op dit gebied. Dat blijkt uit een rapport, dat op verzoek van de ANWB is opgesteld door de Stichting Recreatie Kennis- en Innovatiecentrum en het SGBO.

Deze studie geeft voor het eerst een objectieve vergelijking tussen 35 grote gemeenten wat betreft hun aanbod aan vrijetijdsvoorzieningen in de woonomgeving en andere zaken die van invloed zijn op het vrijetijdsgenot.
Resultaat is een overzicht van de beschikbaarheid van voorzieningen gericht op sport en spel, uitgaan en cultuur, attracties en winkelen, wandelen, fietsen en recreatie op en om het water. Ook de aanwezigheid van groen in en om de stad en aspecten als sociale veiligheid, buurtoverlast en bereikbaarheid zijn in het onderzoek betrokken.

Oosten en midden van het land meest aantrekkelijk Gemeenten in de Randstad scoren over het algemeen slechter op het gebied van veiligheid en overlast vergeleken met gemeenten in het noorden en het oosten van het land. De meest aantrekkelijke gemeenten om als inwoner vrije tijd te besteden liggen in het oosten en het midden van het land. Daarbij vallen vooral de goede mogelijkheden voor openluchtrecreatie op. Ook is er in die regio's een behoorlijk aanbod aan stedelijke ontspanningsmogelijkheden en het is er relatief schoon en veilig.

Enkele resultaten
Het aantal speeltuinen per inwoner is in de gemeente Enschede het grootst, gevolgd door Hengelo en Heerlen. Laag scoren Den Haag, Tilburg en Nijmegen. De gemeente Zwolle heeft de meeste kinderboerderijen, gevolgd door Haarlem, Leiden en Maastricht. Deze laatste stad heeft ook het hoogste aantal winkels voor de niet-dagelijkse besteding. Op de tweede plaats komt Alkmaar, met daarna Haarlem en Venlo. Haarlemmermeer, Zoetermeer en Almere zijn op winkelgebied hekkesluiter. Alle resultaten vindt u in het rapport 'Vrijetijdsvoorzieningen in de woonomgeving: 35 gemeenten vergeleken' (pdf-bestand 1.660 kB)

Vervolg op onderzoek
De ANWB hoopt dat het onderzoek de gemeentebesturen prikkelt om de eigen prestaties op het gebied van vrije tijd nog eens kritisch tegen het licht te houden en waar nodig verbeteringen door te voeren. De bond wil daarover graag meedenken en is van plan het onderzoek over een paar jaar te herhalen.

Bron: www.anwb.nl / 1 september 2004

Laatste wijziging: 29-09-2004