MONIQUE VELZEBOER FOUNDATION

12 Kinderrechten gepresenteerd door kinderen met een handicap

12 Kinderrechten gepresenteerd door kinderen met een handicap Oprecht een bijzondere kalender en agenda
Liliane Fonds 2005

Net als vorig jaar presenteert de Monique Velzeboer Foundation (fotografe Monique Velzeboer en vormgeefster Erma Rotteveel) dit jaar een unieke kalender, agenda en kaarten ten bate van het Liliane Fonds. Het thema voor 2005 is 'oprecht'. In het Verdrag van de Rechten van het Kind uit 1989 staat onder meer, dat kinderen recht hebben op gelijke kansen. In de praktijk worden juist de rechten van kinderen met een handicap elke dag opnieuw op grote schaal geschonden. Juist voor deze kinderen zetten het Liliane Fonds en de Monique Velzeboer Foundation zich in. In Bangladesh en Nepal portretteerde voormalig shorttrackschaatsster Monique Velzeboer vanuit haar rolstoel twaalf kinderen met een handicap, die op pure en oorspronkelijke wijze de twaalf kinderrechten uitbeelden. Wieke Biesheuvel (columniste en dochter van oud-premier Barend Biesheuvel) verzorgde de tekstconcepten en reisde in mei samen met Monique af naar Bangladesh. Eerder dit jaar maakte Monique al een reis naar Nepal.

Het zal je gebeuren: je valt als gezond kind, recht van lijf en leden, van een gebouw en vervolgens zit je de rest van je leven in een rolstoel omdat zowel je benen als armen verlamd zijn. Het overkwam Lovely (19), die dit jaar te bewonderen is in de kalender. In zowel Bangladesh als Nepal worden veel handicaps direct of indirect door armoede veroorzaakt. Kinderen raken bijvoorbeeld gehandicapt door onevenwichtige voeding, gebrekkige sanitaire voorzieningen en door ziekten als polio, malaria, tuberculose en hersenvliesontsteking of als gevolg van zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Daarnaast komen vaak ongelukken voor doordat de woonomgeving onveilig is. Het Liliane Fonds betaalde onder andere Lovely's opleiding tot mondschilderes, want ze heeft talent. Ze won de Unayanna prijs, speciaal voor vrouwen die uitzonderlijke prestaties leveren.

Op de voorkant van de kalender staat de achtjarige Eity, die zich vol vertrouwen vastklemt aan de hals van haar zusje. Die draagt haar zolang ze nog niet kan lopen. Eity's moeder verkoopt kippenhuiden en haar vader is vaak ziek. Hij is riksjarijder. Als je de duizenden riksjarijders in Bangladesh urenlang ziet wachten op klanten, weet je dat dit gezin met zes kinderen tekort komt. Het Liliane Fonds betaalde de operatie aan Eity's klompvoet en zal bijspringen als er schoolgeld betaald moet worden. Een opleiding is belangrijk, maar het belangrijkste weet Eity al: ze kan rekenen op de liefde en zorg van haar familie.

Lovely, Eity en nog tien kinderen; alle foto's zijn bijzonder geworden. De Monique Velzeboer Foundation is dan ook trots op alle kinderen die voor deze producten hebben geposeerd en ondanks hun handicap plezier in hun leven hebben. En dat zie je terug!

Dit jaar is er naast de kalender en de agenda ook een set wenskaarten en een kerstkaart ontworpen. Graag verwijzen wij u naar de site www.moniquevelzeboerfoundation.nl om de producten te bezichtigen.

Natuurlijk is een apart interview met iemand van de Monique Velzeboer Foundation mogelijk. Desgewenst kunt u hiervoor contact opnemen met Monique Velzeboer: 071 - 364 81 14 of Erma Rotteveel: 071 -501 36 47

Twee rechtenvrije foto's uit de serie zijn beschikbaar via het ANP Fotonet

Opmerking: 20 november is de dag van de rechten van het kind

18 okt 04 09:30