GGD Rotterdam e.o.



Luchtkwaliteit in Rijnmond

Afgelopen week hebben de kranten vol gestaan met alarmerende berichten over de luchtkwaliteit in Nederland en vooral in de Randstad. Satellietwaarnemingen laten zien dat de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in de lucht boven de Randstad zeer groot is. Is dit nou een nieuwe ontdekking, wat betekent dit voor de gezondheid en is ventileren nu nog wel zo gezond?

kaartje europa

Het is geen nieuws dat de luchtkwaliteit in gebieden met veel gemotoriseerd verkeer slechter is dan in gebieden met weinig gemotoriseerd verkeer. Metingen van onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten dit al jaren zien. De waarnemingen van de satelliet laten wel een mooi wereldwijd overzicht zien van gebieden met een hoge concentratie NO (stikstofdioxide) in de lucht. Het is moeilijk om de gezondheidsgevolgen van de waarnemingen van de satelliet vast te stellen. Dat komt omdat de gezondheidsgevolgen worden bepaald door het gehalte NO dat je inademt. Dat is het gehalte op de plaats van de neus en je mond, meestal een paar meter boven de grond. Met de satelliet wordt een zogenaamde kolommeting uitgevoerd: de totale hoeveelheid NO vanaf grondniveau tot aan de buitenrand van de atmosfeer wordt gemeten. Deze kolommetingen zijn vervolgens vertaald naar de hoeveelheid NO in de onderste kilometer van de atmosfeer. De relatie tussen kolomwaarneming en grondconcentratie hangt sterk af van de lokale omstandigheden. Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne geeft op hun site hierover meer informatie. Volg de link naar de site van het RIVM.

De satellietwaarnemingen bevestigen dat in de Randstad en dus ook in Rijnmond hoge concentraties NO in de lucht zitten. NO is een gas dat vrijkomt bij alle verbrandingsprocessen. Het verkeer is in Nederland de grootste bron van dit gas. Voor effecten op de gezondheid is NO niet de belangrijkste stof die het verkeer uitstoot. NO fungeert echter wel als gidsstof. Dat wil zeggen dat als er veel NO wordt uitgestoten, er ook veel andere, meer kwalijke stoffen zoals fijn stof en ozon, vrijkomen. Onlangs heeft de GGD Rotterdam e.o. onderzocht wat de gezondheidseffecten zijn van blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen in Rijnmond. De resultaten staan in het rapport Luchtkwaliteit en gezondheid in Rijnmond. Dit rapport is te downloaden van deze site. Download dit rapport (204 kB, in pdf formaat).

Het kaartje maakt wel extra duidelijk dat er in Nederland aandacht besteed moet worden aan de luchtkwaliteit. De oplossing ligt vooral op Europese schaal door maatregelen zoals aanscherping van de uitstootnormen van gemotoriseerd verkeer en verlaging van de totale uitstoot van stikstofoxiden. Maar ook lokale maatregelen, zoals snelheidsbeperkingen op rijkswegen, aanpassingen in verkeerscirculatieplannen in binnensteden en een verstandige ruimtelijke ordening, zijn nodig om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden voldoende te verbeteren. Zie daarvoor de tekst van het interview met Reind van Doorn in het Rotterdams Dagblad van 16 oktober 2004.

Is het nu nog wel zo verstandig om te ventileren? Zorgt ventilatie er in Rijnmond niet juist voor dat de lucht in de woning nog vuiler wordt dan deze al is? Nee, goed ventileren blijft noodzakelijk en effectief. Ook al is de buitenlucht vervuild, buitenlucht is altijd nog schoner dan binnenlucht bij onvoldoende ventilatie. De lucht in de woning bestaat immers uit lucht van buiten plus de stoffen die in de woning geproduceerd worden. Bij onvoldoende ventilatie hopen deze stoffen zich op in de woning, waardoor de lucht alleen maar vuiler wordt. Door een goede ventilatie wordt de vervuilde lucht in de woning afgevoerd en schonere lucht van buiten aangevoerd. Volg voor meer informatie de link naar uitleg en adviezen op onze site.