Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Alphen aan den Rijn, september 2004

Smeden van vuursteen tot staal

18 & 19 oktober aanstaande in Archeon

Dit weekend zal een aantal smeden zijn ambacht uitoefenen. "De smeedkunst door de eeuwen heen" staat centraal, van de vuursteen- bewerker, via de bronssmid naar de grofsmid, hoefsmid, wapensmid, damastsmid, en tingieter.

Diverse smeden laten zien hoe historische gereedschappen gemaakt worden. In de prehistorie ontwikkelde het smidse ambacht zich van de vuursteensmid, via de bronsgieter, naar de ijzersmid. De bronssmid maakt gereedschappen, wapens en sieraden van brons dat wordt verhit en vervolgens in een mal van klei of steen wordt gegoten. Bij de boerderijen uit de IJzertijd wordt ijzer gewonnen door middel van een oven van klei die aan het einde van het proces opengebroken wordt. In de Romeinse tijd smeedde de smid voornamelijk maliënkolders en segmentata voor de soldaten als ook sieraden voor de dames.

De Middeleeuwen kende het smeedambacht. De smid maakt ijzeren gereedschappen, spijkers en hang-en-sluitwerk voor deuren en luiken. Nadat het ijzer is verhit, wordt het tot wapens gesmeed. Een gewone smid maakte in de Middeleeuwen geen wapens, dat was verboden. De tingieter vervaardigt insignes, vooral voor bedevaarten. Deze middeleeuwse speldjes kon men in de plaatsen waar men op bedevaart was kopen. De hoefsmid is aanwezig om de paarden van nieuw beslag te voorzien.