Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, 30 september 2004

LEZINGENSERIE BLIKOPENER IN MAASLANDSE BIBLIOTHEKEN:

Archeoloog Harry Fokkens over opgravingen in Oss

Op maandag 18 oktober 2004 is archeloog Harry Fokkens te gast in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, in Oss. Naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek Het Vorstengraf van Oss: een archeologische speurtocht naar een prehistorisch grafveld dat hij samen met Richard Jansen schreef, vertelt hij over de geschiedenis van het vorstengraf in Oss. Ook geeft hij informatie over de huidige opgravingen in het vlakbij gelegen Zevenbergen. De lezing begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. Toegangsprijs is 3,50 ; op vertoon van de VIPkaart 2,50. De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Harry Fokkens is als universitair hoofddocent verbonden aan de Faculteit der Archeologie van de Universiteit van Leiden. Sinds 1986 is hij leider van het Maaskant-project en in die hoedanigheid nauw betrokken bij de huidige opgravingen in Zevenbergen, vlakbij het gelijknamige motorcircuit. In het samen met Richard Jansen geschreven boek Het Vorstengraf van Oss: een archeologische speurtocht naar een prehistorisch grafveld wordt het onderzoek naar het vorstengraf op een heldere manier uiteengezet. Het boek geeft een compleet beeld van de belangrijkste vondst uit de vroege ijzertijd en de sociale context waarin we die kunnen plaatsen.

Opgravingen in en rond Oss

In 1933 werd op de heide in het zuiden van Oss een opzienbarende archeologische vondst gedaan. Onder een grafheuvel werd een bronzen urn gevonden. Na restauratie bleek de urn, naast gecremeerde beenderen, onder meer een ijzeren zwaard met goudbeslag op het handvat te bevatten. Deze Osse vondsten worden bewaard in het Oudheidkundig Museum in Leiden. In 1992 werden de resten van de bronzen emmer en het kromgebogen ijzeren zwaard opnieuw schoongemaakt, waarbij vele nieuwe details zichtbaar werden. Nu, meer dan 70 jaar later, staat het vorstengraf van Oss nog steeds in de belangstelling, zowel nationaal als internationaal. De reden hiervoor is, dat het in Nederland het rijkste graf in zijn soort is. Dergelijke graven uit de vroege ijzertijd, waarvan er maar een paar in ons land bekend zijn, worden doorgaans aangeduid als vorstengraven. In tegenstelling tot de vondsten, werden het graf zelf en het terrein destijds maar summier onderzocht. Momenteel wordt het nabijgelegen gebied de Zevenbergen door Leidse archeologen en studenten nauwkeurig onderzocht en tijdens de lezing zullen Harry Fokkens (Universiteit Leiden) en een veldwerkleider ook op de nieuwe actuele opgravingen uitgebreid ingaan.

Een lezing voor iedereen die belangstelling heeft voor archeologie en de geschiedenis van de prehistorie. Toegangskaarten à 3,50 zijn te koop bij de Bibliotheek Oss en boekhandel Derijks.

Einde persbericht.