Ingezonden persbericht

Joseph Germain Dutalis, edelsmid van Koning Willem I

ANTWERPEN - DEURNE, 20041018 -- Nog tot 28 november 2004 presenteert het Zilvermuseum Sterckshof te Antwerpen-Deurne (België) onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin der Belgen een tentoonstelling over het leven en werk van de Brusselse edelsmid Joseph Germain Dutalis (1780-1852).


Het edelsmeedwerk van Joseph Germain Dutalis (1780-1852) en zijn vader Pierre Gabriël Germain Dutalis (1755-1814) behoort tot de top van de Belgische edelsmeedkunst. De tentoonstelling plaatst hun productie, die tussen 1785 en 1844 tot stand kwam, in de schijnwerpers.

Voor het eerst wordt een overzicht gegeven van het edelsmeedwerk dat hofleverancier Joseph Germain Dutalis voor Willem I en de Nederlandse koninklijke familie vervaardigd heeft.
Van de ca. 1.795 stuks 'Dutalis' die in de Nederlandse Koninklijke Verzameling bewaard worden, zal een representatieve selectie getoond worden. Daarnaast zal ook prachtig zilverwerk van Prins Frederik en Prinses Marianne uit privé-collecties, het Rijksmuseum Amsterdam en Paleis Het Loo te zien zijn.

De koninklijke opdrachten die na de Belgische onafhankelijkheid werden gerealiseerd, ordetekens en tafelzilver voor Koning Leopold I en indrukwekkende trofeeën voor Koningin Louise-Marie, vervolledigen het beeld van dit eens zo roemrijke Brusselse atelier.

Samen met de koninklijke grandeur zorgt de petite histoire van de familie Dutalis voor een beklijvend verhaal dat zowel het grote publiek als de zilverliefhebber aanspreekt.




Ingezonden persbericht